Lucrări de mântuială: Biserica Evanghelică a fost restaurată cu 3 MILIOANE de euro din bugetul local! Balustrada din TURN se macină și nimănui NU-i pasă că ne văd turiștii ce gospodari suntem!

Balustrada turnului din Biserica Evanghelică se exfoliază și pe alocuri se vede plasa de fier-beton. Lucrările sunt execrabie și la vedere iar administrația locală ignoră acest lucru, cu toate că turnul este vizitat de o serie de turiști care achită 10 lei pe urcare. Anual, aproximativ 13.000 de vizitatori urcă până-n Turn (o medie de 35 de vizitatori/zi)…

25.000 de euro pe an încasează Primăria Bistrița de pe urma vizitatorilor care folosesc liftul și plătesc 10 lei pe urcare. Cu toate astea, turiștii au parte de un peisaj dezolant încă de-acum un an!

Câți bani s-au alocat Bisericii Evanghelice din bugetul local, după ce Krauss și Crețu au pierdut o finanțare europeană de 5 milioane de euro!

Este cunoscut faptul că Parohia Evanghelică a încercat să obțină o finanțare europenă în anul 2010, dar au întocmit greșit documentația. La acel moment, primarul Crețu a aruncat vina pe parohul Johann Krauss, care ar fi refuzat să implice primăria în întocmirea documentațiilor.

Ultima investiție a Primăriei Bistrița a avut loc în 2015 și a vizat lucrări la nivelul fundațiilor. Firma SC Serbis a câștigat contractul privind ”Reţeaua de canalizare pluvială perimetrală Bisericii Evanghelice”.

Investiția din 2015 a costat 1.7 milioane de lei și viza protejarea structurii Bisericii Evanghelice de apele din infiltrații și de apele freatice. Finanțarea s-a realizat în mare parte din bugetul local. Numai în ultimii șase ani s-au alocat peste 3 milioane de euro către acest obiectiv (din bugetul local, de la Guvern sau din donații).

Firmele care au încasat bani frumoși de pe urma contractelor publice sunt: Sc Creativ din Bistrița (firma care a executat lucrările)  și Sc Utilitas din Cluj (Proiectant general ).

Câți bani a dat Primăria Bistrița pentru reabilitarea post-incendiu și sumele alocate din bugetul local!

– 2 milioane lei în 2010
– 1.5 milioane în 2011
– 1.5 milioane în 2012
– 2 milioane în 2013
– 1.7 milioane în 2015.

TOTAL din partea Primăriei Bistrița: aproximativ 9 milioane de lei.  La această sumă se adaugă încă UN MILION de EURO din donațiile strânse din alte surse, astfel:

Ministerul Culturii și Cultelor a donat 2.5 milioane lei, Consiliul Județean încă 200.000 de lei, aproximativ 1 milion (240.000 de euro) reprezintă donațiile nemților din străinătate, bani cheltuiți pentru clopote, ceas și pietruirea turnului. Asociația Bistrița Medievală a donat 350.000 lei, iar Episcopia Evanghelică Sibiu încă 200.000 lei. Aproape 200.000 lei au donat persoanele fizice, direct la casieria parohiei evanghelice din Bistrița.

În ultimii 8 ani, pentru Biserica Evanghelică s-au cheltuit fonduri publice de peste 3.5 milioane de euro, sume alocate pentru intervențiile necesare la nivelul turnului și acoperișului iar dacă NU se rata finanțarea din 2009, lucrările se executau din bani europeni.

Parohia Evanghelică și Primăria Bistrița au ratat finanțarea europeană din 2009! De amintit că acești bani puteau fi economisiți dacă parohia Evanghelică împreună cu Primăria Bistrița NU ar fi ratat proiectul de modernizare prin fonduri europene. Pentru cel mai scump șantier finanțat din bugetul local s-au cheltuit 3 MILIOANE de euro, iar lucrările de CONSERVARE s-au extins treptat și s-au transformat în lucrări de MODERNIZARE…

După ce au cheltuit aceste sume, administrația Crețu obține o finanțare europeană și continuă lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice, aflată în șantier de aproximativ 15 ani… Licitația de 3.3 MILIOANE de euro (din care 444.000 de euro vor fi suportați de Primăria Bistrița) este în desfășurare .

La licitație au depus oferte două mari asocieri de firme, care acum se contestă reciproc la COnsiliul Național de Soluționare a Contestațiilor: SC Euras SRL Satu Mare cu Samgeag SRL Satu Mare (cu subcontractanți Antrepriza Montaj Instalații SA Baia Mare, Sesam Protect SRL Baia Mare și Tehno Service SRL Satu Mare) și Iasicom SA Iași cu MIS Grup SRL Anieș (cu subcontractanți Facility Instal SRL Iași, Success SRL Botoșani, Clima Therm Center SRL Iași, Generalsting SRL Șieu Mpgheruș, Construcții de Orgi și Tâmplărie SRL Brașov).

După desemnarea firmei câștigătoare, vor continua lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice, aflată în șantier de aproximativ 15 ani…

error: Content is protected !!