Majorarea salariilor din Educaţie, din cadrul instituţiilor prefectului şi a unor servicii publice, aprobată de Guvern

Executivul a aprobat o ordonanță de urgență care prevede majorarea salariilor de bază pentru personalul din învățământ cu 20%, în medie, în anul 2024, în două tranșe: de la 1 ianuarie, respectiv din 1 iunie 2024. De aceste măsuri vor beneficia aproximativ 350.000 persoane din sistemul național de învățământ, personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic.

În sinteză, se vor opera următoarele majorări salariale pentru angajații din învățământ:

  • Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în 2024 fiind de aproape 20% (din care vom avea o creștere brută medie de aproape 13% din luna ianuarie 2024).
  • Pentru directori și directori adjuncți, față de salariul brut din luna decembrie 2023, creșterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36% (din care creșterea brută medie în luna ianuarie 2024 va fi de 30%). 
  • Pentru universitar, creșterile sunt între 15% și 21% (cea mai mare creștere: lectori peste 21%, urmată de asistent universitar – peste 20%).
  • Pentru personalul didactic auxiliar, creșterea salarială brută medie totală în 2024 este de 15.5%, în luna ianuarie 2024 creșterea medie fiind de aproximativ 10%). 
  • Pentru personalul administrativ (nedidactic), creșterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15% (cu 9% începând din luna ianuarie 2024). 

Actul normativ adoptat de Guvern stabilește și acordarea de majorări ale salariului de bază pentru unele categorii de personal bugetar din sănătate, cultură, muncă, agricultură și statistică, precum și pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului.

Astfel, personalul din instituțiile din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din Institutul Național de Statistică, direcțiile județene de sănătate publică și direcțiile județene de cultură, care în prezent este salarizat la nivel teritorial, va avea salariile de bază la nivelul administrației publice centrale, în două tranșe egale.

Angajații din prefecturi vor beneficia de drepturi salariale aferente Secretariatului General al Guvernului, tot în două tranșe egale.

 Ordonanța de urgență adoptată de Executiv mai prevede și echivalarea salariului de bază pentru personalul clerical din spitale cu cele acordate psihologilor din unitățile medico-sociale.

”Adoptarea acestor măsuri asigură respectarea principiului constituțional al egalității în fața legii, în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică în care își desfășoară activitatea”, precizează Ministerul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *