Meteo.BN: Un val de aer cald va afecta teritoriul județului Bistrița-Năsăud

Zilele viitoare, un val de aer cald se va extinde dinspre sudul continentului şi va afecta inclusiv teritoriul județului Bistrița-Năsăud, avertizează administratorul asociației Meteo.BN, Mihai Bălan.

”Temperaturile vor creşte progresiv. Astfel, vineri şi sâmbătă, în zonele de podiş, vremea va deveni caniculară iar disconfortul va fi accentuat. Joi, valorile maxime de temperatură vor urca spre 31/32°C, dar vineri şi sâmbătă, acestea vor fi în general de peste 30°C la altitudini de sub 1200 metri altitudine și până spre 35/36°C în zonele vestice şi sud-vestice ale județului. Indicele de temperatură – umezeală ( ITU ) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unități în toate zonele joase de relief. Joi noaptea şi vineri noaptea, valorile minime se vor situa în jurul valorii de 20°C, caracterizând nopți cu valori tropicale. Probabilitatea pentru averse va fi scăzută în tot intervalul în analiză, unele dezvoltări convective de scurtă durată / averse / fenomene electrice fiind posibile la munte, în ultimele două zile dar cu privire la acestea, voi reveni. În concluzie, urmează trei zile în care atmosfera se încinge”, precizează Meteo.BN.

La nivel național, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat pentru 25 de judeţe şi Bucureşti, valabilă pe parcursul zilei de joi.

Potrivit meteorologilor, joi, valul de căldură se va extinde în vestul, sudul şi sud-estul ţării, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime între 18 şi 25 de grade.

Potrivit ANM, vineri, valul de căldură se va extinde şi intensifica în toată ţara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!