Meteo BN: ”Vremea ne mai răsfață vreo 3-4 zile, apoi ia o întorsătură zdravănă”

Vremea se va menține frumoasă în acest final de săptămână în Bistrița-Năsăud, dar de săptămâna viitoare se va schimba, valorile termice urmând să scadă, anunță Mihai Bălan de la ONG Meteo.BN.

Într-o postare pe pagina de Facebook a asociației, Mihai Bălan a prezentat prognoza meteo pentru săptămâna viitoare.

”Vremea ne mai răsfață vreo 3-4 zile, apoi ia o întorsătură zdravănă. Până marți, continuăm scăldați în soare mult şi temperaturi înalte! Astfel, un aspect foarte plăcut cu valori care saltă ṣi chiar vor depăşi, luni, valori estivale. Pe fondul unui asalt subtropical, prima zi a săptămânii viitoare va înregistra maxime, la nivel de județ, cuprinse între 25 şi 30°C!

Apoi, de marți, vine reversul. Consolidarea unui regim de presiune ridicată în Atlanticul de Nord, coroborată cu o activitate ciclonică scandinavă dinamică, va creiona imprimarea spre teritoriul țării noastre, a unui aer rece, de origine maritim-polară. În aceste condiţii, regimul termic se va pondera substanțial. Valorile termice vor scădea, începând de miercuri şi treptat vom trece sub mediile multianuale ale perioadei.

La pachet cu răcirea, bineînțeles apar şi precipitațiile. Înlocuirea masei de aer foarte cald de acest aer rece se va face, la mijlocul săptămânii, cu o accentuare a instabilității atmosferice. Vom avea averse torențiale, descărcări electrice ṣi vânt nervos. Apoi, odată masa de aer rece ajunsă, ploile temporare vor deveni cu caracter tomnatic. Noutatea aici, este că, la munte ṣi la sfârşitul săptămânii viitoare şi în zonele de deal ṣi submontane, trecător vor apărea precipitații mixte chiar ninsori. În zonele joase, ultimele zile, în funcție şi de gradul de nebulozitate, diminețile se vor apropia de 0°C ṣi nu sunt excluse nici valori uşor negative ! Sunt certe, însă, în zonele de deal, montane ṣi în cele depresionare, unde se va forma brumă şi îngheț la sol. Concluzie, o săptămână viitoare care începe cu vară şi se termină cu toamnă – iarnă”, a transmis Mihai Bălan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *