Ministerul Proiectelor Europene: ”Descentralizarea fondurilor europene pentru dezvoltare regională avansează”

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a organizat marţi, 6 iunie, o întâlnire cu Agenţiile de Dezvoltare Regională şi organizaţiile reprezentative ale autorităţilor locale pentru a agrea detaliile privind descentralizarea şi gestionarea Programelor Operaţionale Regionale.

Potrivit MIPE, pregătirea viitoarelor Programe operaţionale este un proces care se desfăşoară în paralel cu finalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Continuăm procesul de regionalizare şi întâlnirea de astăzi a avut scopul găsirii soluţiilor tehnice pentru a-l pune în practică, într-un mod cât mai simplu şi care să răspundă rigorilor Comisiei Europene şi ale Autorităţii de Audit. Dorim să operaţionalizăm noul sistem cât mai rapid şi fără riscuri ulterioare. Fondurile europene se regionalizează primele şi este un experiment pe care ar trebui să îl urmeze şi restul administraţiei”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

La reuniunea din data de 6 iunie au participat Lucian Dan Vlădescu, preşedintele Autorităţii de Audit, Marius Vasiliu, secretar de stat MIPE, Adrian-Zsolt Matuz, secretar de stat MDLPA, Emil Boc, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România şi primarul municipiului Cluj Napoca; Adrian-Ioan Veştea, presedinte UNCJR şi Ionel Chiriţă, preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România precum şi directori şi reprezentanţi ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională.

În ultima perioadă, reprezentanţii MIPE au avut o serie de întâlniri, atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Autoritatea de Audit, pe lângă mecanismul de implementare a PNRR, şi pe subiectul operaţionalizării Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR) ca autorităţi de management pentru Programele Operaţionale Regionale.

Potrivit stadiului actual al organizării viitoarelor fonduri structurale 2021-2027, ar urma să existe opt Programe Operaţionale Regionale, pe fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare, în locul unui singur Program pentru toate, aşa cum a fost din 2007 până acum.