Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Măsuri stabilite de SCJU Bistrița

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderenţă la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naţionale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, arată Ministerul Sănătăţii.

În contextul declarării epidemiei de rujeolă la nivel național, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 4128 din 5 decembrie 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița a stabilit măsurile care se impun în această situație de risc epidemiologic:

  • informarea tuturor secțiilor, de către Serviciul de Supraveghere, Prevenire și Limitare a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale, despre instituirea epidemiei de rujeolă;
  • izolarea pacienților în saloane dedicate;
  • raportarea cazurilor la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Bistrița, Camelia Strungari, în acest moment, la Secția Pediatrie este internat un copil cu diagnostic confirmat de rujeolă, iar la Secția Boli infecțioase sunt internați un copil și un adult cu simptome clinice înalt sugestive și care provin din focar de rujeolă.

În cursul anului 2023, la unitatea medicală din Bistrița au fost internați alți 11 pacienți cu această infecție virală înalt contagioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *