Ministrul Bogdan Ivan: Digitalizăm 1.000 de primării și consilii județene din România!

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că Guvernul a aprobat Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale din România.

Ieri, în ședința de Guvern, a fost aprobat Programul național pentru digitalizarea administrației publice locale, prin care în acest an ne propunem să aducem finanțări directe pentru 1.000 de primării și consilii județene din România. Vom asigura de la module de plată electronice până la optimizarea și standardizarea site-urilor și, cel mai important, vom crea un limbaj tehnic comun în tot ceea ce înseamnă ecosistemul de administrație publică locală și centrală. Mai simplu, vom vorbi aceeași limbă și nicio primărie din România nu va putea să spună că nu poată să aibă acces la o bază de date a unei instituții publice centrale”, a spus ministrul Bogdan Ivan.

Potrivit ministrului, ”acest limbaj digital comun al sistemelor informatice înseamnă zero drumuri inutile, zero cozi la ghișee, zero dosare cu șină”.

Bogdan Ivan a menționat că o primărie va putea beneficia de finanțare în limita a 10.000 de euro pentru achiziția de sisteme software și echipamente, iar un consiliu județean în limita a 50.000 de euro.

Prin Program vor fi finanțate proiecte care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021 – 2027, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, ori prin alte programe naționale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.

Valoarea programului derulat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării este de 50 de milioane de lei în anul 2024, suma urmând a fi suplimentată până la o valoare totală de 200 de milioane de lei în anul 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!