Ministrul Bogdan Ivan: Patru dintre serviciile de stare civilă vor fi la un click distanță

Patru dintre serviciile de stare civilă vor fi la un click distanță, anunță ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, care menționează că este vorba despre emiterea actelor pentru naștere, căsătorie, divorț și deces.

Potrivit ministrului, digitalizarea celor patru servicii s-a făcut în cadrul proiectului ”Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”, primul proiect de anvergură în dezvoltarea serviciilor de e-guvernare, finalizat de Ministerul Afacerilor Interne, alături de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Proiectul SIIEASC s-a încheiat, însă el este fundamentul parteneriatului de lungă durată între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Afacerilor Interne, pentru care îi mulțumesc domnului viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Acest parteneriat va face viața românilor din țară și din diaspora mai ușoară! Din datele noastre, MAI gestionează cele mai accesate evenimente de viață de către români. 4 dintre ele – nașterea, căsătoria, divorțul și decesul – au fost digitalizate prin acest proiect. Felicitările mele merg și către domnul chestor Cătălin Giulescu, managerul proiectului și către echipa de implementare, care au lucrat susținut pentru a construi unul din pilonii digitalizării sectorului public”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

Potrivit demnitarului, mai concret, a fost dezvoltat un sistem informatic de administrare a fluxurilor operaționale și a serviciilor de stare civilă și au fost transpuse în format digital peste 68 de milioane de acte de stare civilă, emise în ultimii 100 de ani.

”Serviciile publice digitale sunt viitorul administrației din România, iar pașii pe care îi avem de făcut sunt clari. Digitizarea documentelor, optimizarea fluxurilor de lucru, interconectarea bazelor de date și livrarea de servicii publice electronice vor aduce administrația aproape de fiecare român”, a adăugat Bogdan Ivan.

Proiectul SIIEASC a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate și a avut o valoare totală de circa 185 de milioane de lei, din care 155 milioane lei a reprezentat finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate, iar circa 29 de milioane lei a reprezentat finanțare nerambursabilă din bugetul național. Obiectivul general al proiectului a fost informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă, precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații primare de stare civilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *