Ministrul Dezvoltării , vizită de lucru în municipiul Bistrița. ”Finanțăm construirea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii sociale, educaționale și de transport”

Ministrul Adrian-Ioan Veștea a efectuat luni o vizită de lucru în municipiul Bistrița, unde a verificat stadiul lucrărilor la obiective de investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Am vizitat azi, în Bistrița, mai multe obiective de investiții finanțate cu ajutorul programelor coordonate de Ministerul Dezvoltării. Sprijinim modernizarea, reabilitarea și dotarea instituțiilor de învățământ, construirea de noi locuințe și consolidarea celor care prezintă risc seismic, dar ne preocupă și infrastructura stradală și transportul public. Acționăm, așadar, pe toate palierele, acolo unde este nevoie de ajutorul nostru, pentru o dezvoltare unitară și armonioasă a întregii societăți, pentru a stimula îmbunătățirea calității vieții tuturor cetățenilor și pentru a veni în sprijinul generațiilor tinere, care reprezintă viitorul nostru”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Ministrul a vizitat Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, obiectiv aflat în curs de reabilitare și modernizare cu fonduri asigurate din Programul Național de Dezvoltare Locală (etapa a II-a), valoarea investiției fiind de 9.026.616,56 de lei.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării, prin intermediul Programului naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe pentru perioada 2022-2024, a alocat 729.248,51 de lei pentru consolidarea unui bloc cu 40 de apartamente din oraș, iar alte 160 de locuințe sociale, în valoare totală de 83.402.535,45 de lei, se construiesc prin Programul multianual de construcţii locuinţe sociale și de necesitate, derulat conform Legii Locuinței nr. 114/1996 în perioada 2023-2026.

Strada Tărpiului va fi reabilitată și modernizată cu peste un milion de lei, Prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, iar pentru modernizarea pasajului rutier subteran din strada Gării valoarea solicitată este de 41,8 milioane de lei.

În cartierul Subcetate, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții (CNI), asigură o finanțare de 11.886.810,72 de lei (fonduri PNRR) pentru construirea și dotarea unei creșe moderne, de tip nZEB, cu o capacitate de 4 grupe (40 de copii), care va contribui la dezvoltarea armonioasă a copiilor și le va oferi un mediu modern și sigur unde să învețe și să socializeze. În același cartier, Agenția Națională de Locuințe a finanțat construirea a 414 locuințe pentru tineri destinate închirierii, în valoare totală de 36.606.228,87 de lei.

Prin fonduri europene nerambursabile, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, se reconfigurează axa de transport public pe traseul Str. Gării – B-dul Decebal – Str. Andrei Mureșanu – Str. Năsăudului, care include și realizarea unui pasaj pietonal subteran pe B-dul Decebal (în zona pieței).

Clădirea Corpului A al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, monument istoric de importanță națională și una dintre cele mai reprezentative clădiri eclectice din municipiul Bistrița, dar și de pe raza județului Bistrița-Năsăud, va fi consolidată și modernizată cu suma de 47.018.164,22 de lei, asigurată de CNI, astfel încât, la finalul lucrărilor, elevii să beneficieze de 28 de săli de clasă, 7 cabinete, 3 laboratoare de informatică, 2 laboratoare de fizică și câte un laborator destinat chimiei, biologiei și tehnologiei informației, dotate cu echipamente și mobilier modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *