Ministrul Petre Daea: Se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează

Prezent la Bistrița pentru a prezenta Planul Național Strategic 2023 – 2027, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a vorbit și despre anul agricol 2023. 

Până la această dată, se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează, însă trebuie să aşteptăm, pentru că eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o, ai băgat-o în magazie, ai închis cu cheia, iar cheia este la tine”, a spus ministrul Petre Daea, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, în unele zone ale țării vor fi devansate însămânţările de primăvară.

În unele zone, cu siguranţă vor fi devansate însămânţările de primăvară, pentru că am luat datele informative astăzi şi am putut constata că sunt temperaturi ridicate în sud. Iată de ce interesul meu foarte puternic pentru realizarea sistemului de irigaţii. (…) Trebuie să folosim fiecare oră bună de lucru, iar din acest punct de vedere aţi putut constata că suntem pe şantierele de executare a lucrărilor de investiţii în sistemul de irigaţii, să nu pierdem niciun minut bun de lucru, în aşa fel încât să putem da apă. Dacă desprimăvărarea este timpurie, şi iată că aşa se profilează a fi, trebuie să începem rapid la sistemul de irigaţii. E o activitate complexă, care presupune  pe de o parte irigarea culturilor, pe de altă parte lucrările de investiții. Trebuie să nu pierdem cadența muncii zilnice”, a mai spus Petre Daea.

Ministrul s-a referit și la sectorul pomicol.

”Această căldură va scoate din repausul vegetativ mugurii şi orice temperatură scăzută, sub 3 grade, va afecta mugurii de rod şi inflorescenţele ca atare, pentru că ele se vor deschide. Vom vedea cum evoluează vremea, nu putem acum să întrezărim pierderi sau să anticipăm un anumit grad de afectare. Însă șocurile de temperatură fac rău, de regulă, plantelor, şi în mod deosebit speciilor acestora pomicole, care au o înflorire timpurie şi care pornesc la primul val de căldură și apoi se știe că au mai bătut brume și în luna mai. Să sperăm că lucrurile nu vor merge în această direcție, însă așteptăm, vedem, constatăm, luăm măsurile care se impun și ne pregătit cu tot ceea ce trebuie în așa fel încât să putem să avem succes în agricultură”, a mai adăugat ministrul.

Miercuri, ministrul Petre Daea s-a aflat la Bistrița, pentru a prezenta Planul Național Strategic 2023-2027.

FOTO/VIDEO: Ministrul Petre Daea a prezentat Planul Național Strategic 2023-2027 la Bistrița