Direcția de Infrastructură și Servicii din cadrul Primăriei Bistrița a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud emiterea acordului de mediu pentru mai multe proiecte ce prevăd aplicarea unui covor asfaltic pe diverse străzi din municipiu și localitățile componente.
Potrivit documentațiilor depuse la APM Bistrița-Năsăud se solicită acordul de mediu pentru turnarea de asfalt pe străzile:
- Alunului, Cascadei, Filip Cristian Petru, Vasile Lucaciu din Bistrița – se propune modernizarea a 2.144 m de străzi cu lățimea variabilă între 3,4 m – 6,5 m; se amenajează una sau două benzi, după caz.
- Vinului și Secundară 16 din Viișoara – se propune modernizarea a 543 m de străzi cu lățimea variabilă între 3,15 m – 7,2 m; se amenajează una sau două benzi, după caz.
- Cailei din Sigmir – se propune modernizarea a 379 m de străzi cu lățimea variabilă între 4 m – 6,8 m; se amenajează una sau două benzi, după caz.
- Asfințitului și Cătinei din Unirea – se propune modernizarea a 638 m de străzi cu lățimea variabilă între 3,3 m – 6,3 m; se amenajează una sau două benzi, după caz.
- Secundară 7, tronson 1 și 2, din Slătinița – se propune modernizarea a 418 m de străzi cu lățimea variabilă între 3 – 5 m; se amenajează două benzi.
- Secundară 3, Secundară 4, Secundară 6 din Ghinda – se propune modernizarea a 1.175 m de străzi cu lățimea variabilă între 3,4 m – 7 m; seamenajează una sau două benzi, după caz.
- Secundară 16 din Sărata – se propune modernizarea a 257 m de străzi cu lățimea variabilă între 3,7 m – 6,1 m; se amenajează două benzi.
”În prezent, suprafața de rulare de pe aceste străzi este din piatră spartă. Pe timp călduros, se formează nori de praf, care poluează mediul înconjurător. În perioadele cu precipitații, traseele pot deveni impracticabile pe perioade mai lungi de timp. Se propune amenajarea străzilor la nivel de uzură (asfalt). Alte lucrări care se vor efectua vizează: refacerea pofilului longitudinal al străzii pentru îmbunătățirea scurgerii apelor pluviale ținând cont de cotele obligate în dreptul acceselor laterale, dar fără a implica lucrări de terasamente mari; stabilizarea taluzurilor în zonele în care panta transversală depășește recomandarea de 2:3; executarea marcajului longitudinal lateral. Nu se vor executa montaje de parapete pentru siguranța circulației. Lăţimea acostamentelor va fi variabilă, cuprinsă între 0,15 m – 0.50 m şi vor fi consolidate cu piatră spartă”, se arată în documentațiile depuse la APM Bistrița-Năsăud.
Direcția de Infrastructură și Servicii precizează că lucrările vor fi executate în regie proprie, urmând să fie finalizate în termen de două luni de la emiterea ordinului de începere.
Recent, primarul Gabriel Lazany a declarat într-o emisiune la AS-TV că în Bistrița sunt 288 de străzi neasfaltate.
”Avem vreo 288 de străzi. Dacă le înșiruim, avem km cam până la Oradea. E ceva, nu e foarte puțin de asfaltat. Nu vom putea face de pe o zi pe alta. Vom începe asfaltarea după ce preluăm LDP-ul. Așa cum am anunțat deja, Primăria Bistrița, prin SC Bistrița Business Park, vrea să preia afacerea LDP, adică tot ce înseamnă patrimoniu, partea de business și partea de personal, pentru a-și putea face asfaltările în regie proprie. Cu infrastructura pe care Primăria o are, coroborat cu ce vine de la LDP, unim forțele și începem și facem asfaltările. Noi acum așteptăm să vină decizia de la instanță legat de transferul acesta de proprietate, după care vom începe lucrările de asfaltare, cel mai probabil undeva în două luni. Eu am preluat la sfârșitul lui octombrie mandatul. A trebuit să fac niște pași pentru a îmi organiza lucrurile. Vă dați seama, nu pot fi făcute lucrurile peste noapte”, a spus Gabriel Lazany.