Noi măsuri pentru scăderea facturilor la gaze şi energia electrică, de la 1 februarie

Guvernul va lua, de la 1 februarie, noi măsuri pentru scăderea facturilor la gaze şi energia electrică. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că plafonul la energie şi gaz va scădea, iar limita de consum va creşte.

”Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe KW. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW„, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare.

Sursa citată a adăugat că este vorba despre o plafonare a preţului şi nu se renunţă la liberalizare, impactul bugetar pentru cele aproape două luni fiind de aproximativ 3 miliarde de lei.

Şeful Executivului a adăugat că facturile care au fost emise greşit vor fi recalculate, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi. Prim-ministrul a mai spus că aproximativ un milion de facturi greşite trebuie recalculate.

Premierul a precizat că măsurile anunţate se vor aplica începând de la 1 februarie, până la data de 31 martie, urmând ca în această perioadă de timp să se vină cu o analiză şi să se ia decizii în continuare.

Întrebat dacă după 31 martie vor fi continuate aceste măsuri, premierul a precizat: „Dacă evoluţia preţului va produce efectele pe care le resimţim cu toţii, vom avea un proces de analiză continuu, astfel încât să putem să luăm măsuri din timp”.