Nou sit arheologic, descoperit în localitatea Chintelnic

Un nou sit arheologic a fost descoperit la marginea localității Chintelnic, comuna Șieu-Măgheruș, anunță Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Nou sit a fost descoperit în urma cercetărilor de teren efectuate în cadrul proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud.

Acesta este amplasat în zona Lughere, aflată la periferia localității, în hotarul cu localitatea Cristur-Șieu, pe partea dreaptă a drumului comunal 31B, pe o suprafață de circa 1,5 ha. Aici au fost identificate un număr mare de fragmente ceramice preistorice, fragmente de râșniță și chirphic, ce provin de la o așezare ce poate fi datată ca aparținând epocii bronzului târziu (circa 1.600/1.500 – 1.100 î.Chr.) și primei vârste a epocii fierului – cultura Hallstatt (1150-800 î. Chr.). Situl urmează a fi inclus în Repertoriul Arheologic Național și publicat corespunzător”, a transmis Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Din echipa care a coordonat cercetările în teren au făcut parte arheologul Radu Zăgreanu și cercetătorul științific Marin Popan, iar consilierul superior Mihaela Zăgrean de la Primăria comunei Șieu-Măgheruș a acordat sprijin în identificarea toponimiei hotarelor comunei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!