Noua piață din Decebal, investiție de 79,6 milioane lei. ”Va fi o piață ultramodernă, acoperită, cu parcare subterană”

Pe agenda ședinței Consiliului Local Bistrița din luna aprilie figurează un proiect de hotărâre care prevede aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru noua piață pe care municipalitatea intenționează să o construiască pe amplasamentul actualei Piețe Decebal.

Prezent recent într-o emisiune la Bistrița Express, primarul Ioan Turc a oferit detalii despre acest obiectiv de investiții.

Piață ultramodernă, acoperită, cu parcare subterană

E vorba de o piață în care oamenii vor găsi tot ce vor. Discutăm despre o piață ultramodernă, cu spații de refrigerare la subsol, cu parcare subterană. Această parcare subterană va fi o soluție în primul rând pentru cei care vor veni să cumpere din viitoarea piață, dar va reprezenta o soluție și pentru cei din zonă. Parcarea va fi făcută după toate regulile inginerești. Nu discutăm despre un fake, despre o simulare, ci despre o piață adevărată, acoperită, cu temperatură controlată în care, indiferent de anotimp, vom avea aceeași temperatură, cu zonă pentru comercianți, dar și cu zonă dedicată producătorilor. (…) Vor fi spații dedicate pentru lactate, carne, vom avea zone de servirea mesei, vom avea zone unde părinții își vor putea lăsa copii. E un concept care funcționează în vest și care mi-l doresc în noua piață”, a explicat Ioan Turc la Bistrița Express.

În noua piață din Decebal vor fi mutați și comercianții din piața de pe Calea Moldovei

Primarul a adăugat că la etajul doi al noii piețe din Decebal vor exista spații pentru comercianții industriali, aici urmând să își desfășoare activitatea comercianții din piața de pe Calea Moldovei.

Obligatoriu piața de la ruși trebuie mutată în viitoarea piață din Decebal, iar pe amplasamentul pieței de la ruși trebuie obligatoriu să edificăm o parcare. Avem nevoie acolo de o parcare. Zona respectivă s-a dezvoltat destul de mult. (…) Deci piața de la ruși va pleca. Etajul doi din noua piață din zona Decebal va fi cu dedicației pentru comercianții de pe Calea Moldovei. Am discutat cu o parte dintre ei și i-am întrebat dacă ar fi de acord să meargă într-un spațiu curat, prietenos, închis, care va deveni în mod inevitabil foarte căutat și oamenii cu care am discutat au fost toți de acord. Avem nevoie de această suprafață de teren pe care este piața de la ruși pentru că nu avem o altă variantă pentru o parcare pe zona de est a orașului”, a adăugat Ioan Turc.

Primarul estimează că lucrările la noua piață din Decebal vor începe în toamna acestui an

”Îmi doresc foarte mult să avem o piață nouă. Unii mă întreabă de ce nu am dat drumul până acum la piața nouă din Decebal. (…) Am temporizat puțin lucrările, pentru că nu aș fi dat niciodată drumul la un nou șantier într-o zonă aflată deja în șantier. Trebuie să etapizăm. Am fost obligat să încep toate lucrurile deodată pentru că altfel pierdeam bani europeni, aici m-a adus administrația PSD, m-a pus cu spatele la zid, n-am avut încotro, am fost obligat să fac aceste lucruri pentru ca orașul să nu piardă bani, cu toate costurile pe care le-am înregistrat. Dar nici nu am dat drumul la alte șantiere într-un mod care să ducă la o exasperare și mai mare a oamenilor”, a spus primarul.

Potrivit edilului, după aprobarea, în ședința din luna aprilie a Consiliului Local, a studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici, municipalitatea va lansa și procedura de licitație pentru întocmirea proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor. Ioan Turc estimează că acestea ar putea începe în toamna acestui an.

Din punctul meu de vedere, în această toamnă, undeva prin luna septembrie-octombrie, pot demara lucrările. Nu ar trebui să dureze mai multe de 12 – 14 luni până când să avem obiectivul la cheie, pentru că acesta este principiul pe care este făcută clădirea“, a completat Ioan Turc.

Investiția se ridică la circa 79,6 milioane de lei și va fi susținută dintr-un împrumut accesat de municipalitate și din buget local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *