Numărul testelor pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, în scădere în Bistrița-Năsăud. Cum explică prefectul această situație

În județul Bistrița-Năsăud, numărul testelor pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus scade de la o zi la alta. Dacă existau zile în care se efectuau și peste 400 de teste, în ultima perioadă, numărul acestora abia dacă trece de cifra de 100. Întrebat ce părere are despre această situație, prefectul județului, Stelian Dolha, a oferit explicații.

Într-o conferință de presă, Stelian Dolha a precizat că numărul testelor a scăzut din cauza faptului că a scăzut și numărul solcitărilor de testare.

Să știți că numărul de teste a scăzut pentru că solicitările sunt mai puține. Asta nu înseamnă că noi, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și în laboratoarele private, nu testăm. A scăzut numărul solicitărilor. Dacă înainte la SJU Bistrița erau cozi pentru testare, acum nu mai sunt. Pe de altă parte, am avut și eu discuțiile acestea cu Direcția de Sănătate Publică, instituție care recoltează și ea pe strada Zimbrului și nu numai. La orice apel prin 112 sau la solicitarea medicului de familie, Ambulanța merge și testează. Nu a fost un caz la care Ambulanța să nu răspundă pozitiv sau la care să nu meargă să facă recoltarea”, a explicat Stelian Dolha.

În opinia prefectului, scăderea numărului de teste efectuate zilnic este un lucru bun.

E bine dacă numărul de teste a scăzut. Suntem cu un pas înainte și ne îndreptăm spre o însănătoire a populației, dar, încă o dată, mesajul pe care îl transmit este ca populația să apeleze medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică în momentul în care există simptome minimale și să își facă testul”, a adăugat sursa citată.

Întrebat de jurnaliști de ce Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud nu testează contacții direcți, în special persoanele care locuiesc împreună cu un pacient depistat pozitiv cu COVID-19, prefectul a explicat că testarea contacților direcți se face dacă aceștia prezintă simptome specifice bolii.

În general, testul se face la cerere în cazul lor. În plus, astăzi, toate Direcțiile Sanitare nu sunt obligate să facă acest lucru – test pe contactul direct. Acest lucru se poate face numai în condițiile în care contactul este simptomatic. Dacă este simptonmatic, atunci se face imediat testul, dar dacă este asimptomatic, eu recomand contactului direct să își facă testul”, a mai spus Dolha.

error: Content is protected !!