Numărul urşilor și al râșilor observaţi pe fondurile cinegetice din județ, în creștere

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud anunță că a fost finalizată acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate (urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică) pentru anul 2024. Din datele colectate din teren rezultă că numărul urșilor și al râșilor observaţi pe fondurile cinegetice din judeţ este în creștere comparativ cu anii trecuți, în vreme ce numărul lupilor și cel al pisicilor sălbatice este în scădere.

Potrivit unui comunicat de presă al APM Bistrița-Năsăud, acțiunea de monitorizare si estimare în teren a efectivelor din cele patru specii a avut loc în lunile aprilie – mai și s-a desfăşurat pe raza fondurilor cinegetice de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.

”Evaluarea a fost întocmită pe fonduri cinegetice şi gestionari, iar ulterior a fost analizată şi centralizată la nivel de judeţ. Situaţiile centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud au fost transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care va transmite datele centralizate pe judeţe către Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. În urma centralizării datelor din teren pentru evaluarea de primăvară, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost evaluat un număr de 944 exemplare de urs brun, 273 exemplare lup, 119 exemplare râs şi 406 exemplare de pisică sălbatică”, se arată în comunicat.

Comparativ cu anii precedenţi situaţia se prezintă astfel:

SpeciaEfective evaluate primăvara:
202220232024
urs brun879906944
lup267279273
râs9195119
pisică sălbatică401413406

APM Bistrița-Năsăud mai menționează că, în anul 2023, au fost acordate nouă derogări de la statutul de protecție pentru specia urs brun şi toate cele nouă exemplare au fost recoltate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!