Olimpiada ”Lectura ca abilitate de viaţă” va avea loc, în perioada 23 – 26 mai, la Bistrița

Etapa naţională a olimpiadei ”Lectura ca abilitate de viaţă” va avea loc la Bistrița, în perioada 23-26 mai, informează Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Destinată elevilor capabili să folosească lectura, abilitățile media și competențele digitale în vederea dezvoltării personale, olimpiada se desfășoară pe două niveluri de învățare, potrivit competențelor de lectură și media dobândite de elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale: nivelul 1 − clasele a IX-a și a X-a, respectiv- nivelul 2 − clasele a XI-a și a XII-a și include structural, două probe.

Proba A – scrisă a fost susținută în 19 aprilie 2024, la nivelul fiecărui  județ și al municipiului București, în săli supravegheate audio-video, din cei 142 de participanți, calificându-se pentru proba B, un număr 62 de elevi din 32 de județe, respectiv din municipiul București.

Proba B, care se va desfășura în Bistrița, în perioada 23 – 26 mai, constă în dezbateri organizate pe structura afirmator – negator, pe baza unor moțiuni, ale căror teme vizează mesajul textelor din lista anexată regulamentului și modalitatea în care acestea pot influența dezvoltarea personală a individului. Ca format, dezbaterea, determinată de structura numerică a lotului de elevi calificați/nivel, este flexibilă și constituie o adaptare la domeniul competiției a modelului Karl Popper.

Festivitatea de deschidere a olimpiadei va avea loc, joi, 23 mai 2024, de la ora 15.00, la Palatul Culturii din municipiul Bistrița, iar proba B va fi susținută în 24 mai, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.

Inițial concurs, ”Lectura ca abilitate de viață” (LAV) a luat naștere în anul școlar 2012-2013 la Bistrița, având susținerea Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, din dorința de a le oferi elevilor din România un concurs ”altfel”, nu doar regenerator al gustului pentru lectură, ci și provocator prin structură și prin tipologiile textuale propuse spre decriptare. Receptat favorabil atât de elevi, cât și de profesorii lor, din anul școlar următor, concursul a primit statutul de  olimpiadă. Astăzi, este o competiție la care participă, anual, un număr record de elevi. Patru dintre etapele naționale ale LAV/OLAV s-au desfășurat în Bistrița, iar acum, la 10 ani după prima ediție a olimpiadei, revine acasă.

Olimpiada ”Lectura ca abilitate de viaţă” este organizată de Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, Fundația Societatea de Concerte Bistrița, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Centrul pentru Jurnalism Independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!