Ministerul Educației a aprobat o listă care cuprinde 300 de unităţi de învățământ în care se va implementa Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar în noul an școlar, pe această listă figurând și opt școli din județul Bistrița-Năsăud, cu un total de circa 2.500 de beneficiari.
Practic, prin acest program, în anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, preșcolarilor și elevilor din cele 300 de unități de învățământ preuniversitar de stat li se va acorda, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar.
Cele opt unități de învățământ din Bistrița-Năsăud incluse pe lista aprobată de Ministerul Educației sunt:
”Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu”, arată Ministerul Educației.
Această inițiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educației de a reduce abandonul școlar și rata de părăsire timpurie a școlii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu problemele economice și sociale accentuate de pandemia COVID-19.
Cadrul general de derulare în anul şcolar 2022 – 2023 a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat a fost adoptat prin ordonanță de urgență în luna iunie a acestui an.
Comparativ cu anul școlar 2021-2022, la nivel național a fost dublat numărul de școli în care se implementează acest program (de la 150 la 300) și, de asemenea, s-a majorat cu 50% și limita valorică zilnică a produselor acordate: de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar.