Ordin de protecție provizoriu, emis de polițiștii din Bistrița-Năsăud, după ce o femeie din Șieu a reclamat că a fost agresată fizic de propriul nepot

Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au fost sesizați de către o femeie de 76 de ani din localitatea Șieu, cu privire la faptul că, în cursul lunii decembrie 2018, ar fi fost agresată fizic de nepotul ei, un bărbat de 35 de ani. După analizarea și evaluarea situației, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au emis un ordin de protecție provizoriu. De asemenea, polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal de violență în familie, urmând a fi dispuse măsurile legale, prin unitatea de parchet competentă.

Reamintim că începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

error: Content is protected !!