Pacienți puși pe drumuri pentru că în comunele lor nu există medici de familie

Trei comune din județul Bistrița-Năsăud se confruntă cu o problemă de ordin medical, întrucât în acestea nu există medici de familie, iar pacienții sunt puși pe drumuri, fiind nevoiți să meargă în cea mai apropiată comună pentru a primi sprijin medical.

În această situaţie se află localităţile Ciceu Mihăieşti, Monor şi Poiana Ilvei, iar localnicii de aici au venit în mai multe rânduri la discuții cu reprezentanții Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud solicitându-le să găsească soluții pentru rezolvarea situației.

Într-o ședință a Colegiului Prefectural, dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a explicat situația: „La Ciceu Mihăieşti populaţia este înscrisă pe listele medicilor de familie din comunca Petru Rareş, întrucât localitatea s-a desprins din această comună şi oamenii erau înscrişi la medicul din Petru Rareş, iar între timp a mai venit un medic. În ceea ce privește situația de la Monor, deşi nu există un punct de lucru organizat, pacienţii sunt înscrişi pe listele medicilor de familie de la Şieu care, în caz de urgenţă sau dacă e nevoie de deplasare la domiciliu o fac. Singura localitate în care este o problemă este Poiana Ilvei, pentru care am avut foarte multe discuţii şi sperăm să găsim soluţii”.

Potrivit datelor prezentate de aceasta, 86% din populaţia judeţului se regăseşte pe listele unui medic de familie, fiind vorba atțt despre atât persoane asigurate, cât şi care beneficiază de accesul minimal la servicii medicale.

În judeţul Bistriţa-Năsăud funcţionează 141 cabinete medicale şi puncte de lucru, deservite de către 139 medici de familie.

error: Content is protected !!