Ministerul Sănătății: Pacienţii nu trebuie să plătească testul anti -COVID-19 la internarea într-o unitate sanitară

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a aprobat un ordin prin care au fost stabilite o serie de măsuri pe care trebuie să le aplice unităţile sanitare în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

”Conform documentului, în vederea prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale, unităţile sanitare publice pot organiza testarea pacienţilor pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, în cadrul activităţii de screening la internare. Pacienţii nu trebuie să plătească testul anti-COVID 19 la internarea într-o unitate sanitară. Costurile activităţii de screening sunt suportate de unitatea sanitară publică din venituri proprii”, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, managerii unităţilor sanitare publice au obligaţia de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienţilor în unităţile sanitare publice, precum şi accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecţia infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.

”Nerespectarea acestor prevederi de către managerii unităţilor sanitare publice constituie cauză de încetare a contractului de management, conform art. 184 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează MS