Parva – comuna cu cea mai mică acoperire vaccinală din județul Bistrița-Năsăud. Prefectul atrage atenția că mai mult de 70 la sută din cazurile noi de COVID-19 sunt la persoane nevaccinate

stelian dolha

Comuna Parva se află pe ultimul loc la nivel județean în ceea ce privește acoperirea vaccinală, având cea mai mică rată de vaccinare în rândul locuitorilor, afirmă prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Sângeorz-TV, prefectul a precizat că acoperirea vaccinală în comuna Parva este abia la pragul de 5 la sută.

”Parva e singura comună roșie la capitolul vaccinare, cu un procent de doar 5 la sută dintre locuitori vaccinați. Eu i-am spus și indirect domnului primar că e foarte greu să faci turism într-o comună în care lumea nu s-a vaccinat. Cred că domnul primar ar trebui să îi îndemne pe locuitori să se vaccineze. Ar fi formidabil dacă el însuși ar putea să fie un exemplu și să spună ‘Uitați, eu m-am vaccinat!’”, a spus Stelian Dolha.

În opinia prefectului județului Bistrița-Năsăud, decesul consilierului județean Emil Neia Lăcătuș, răpus de COVID-19 la vârsta de 58 de ani, ar trebui să le dea de gândit tuturor scepticilor, mai ales în condițiile în care, potrivit prefectului, consilierul nu era vaccinat împotriva COVID-19.

”Singura soluție pe care o avem asta e – vaccinarea. Trebuie să ne pregătim pentru acest val și nu putem altfel decât vaccinându-ne”, a subliniat Stelian Dolha.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că procentul de vaccinare la nivelul județului Bistrița-Năsăud este de 20,48%.

”O cifră care pe mine nu mă liniștește deloc. Uitându-mă la județele dezvoltate, putem observa că noi avem un procent mic de vaccinare. Avem un județ preponderent rural, poate și asta își pune amprenta. (…) Pe noi ne ridică orașele, unde lumea s-a vaccinat. Noi am trimis echipe mobile și în localitățile rurale, dar au fost situații când au venit cu zero vaccinări/zi, ceea ce este inadmisibil”, a adăugat Stelian Dolha.

Prefectul atrage atenția că numărul de cazuri noi de COVID-19 este în creștere la nivelul județului, cele mai multe fiind înregistrare la persoane nevaccinate.

Deși nu ne place, incidența în județul Bistrița-Năsăud crește și suntem obligați să reluăm iar temele pe care pare că le-am abandonat la începutul verii. Avem o incidență deja pe municipiul Bistrița de 1,6 la mia de locuitori. Destul de mare, aș spune eu. Nici pe județ nu e prea bine, deși avem zero virgulă ceva, eu mai spun încă o dată că suntem pe locul trei în țară din acest punct de vedere și asta nu e bine. E o incidență ridicată. După București și județul Ilfovul urmează Bistrița-Năsăud. Totuși, pe toate statisticile pe care le avem astăzi, incidența aceasta ridicată are și o explicație – numărul mare de persoane care au venit din străinătate și care nu erau vaccinate. (…) Am avut zile și cu câte 38 de cazuri în județ. E deja o cifră mare și mai mult de 70 la sută dintre persoanele infectate sunt nevaccinate”, a adăugat sursa citată.

Stelian Dolha avertizează că, dacă numărul de cazuri continuă să crească, autoritățile vor fi nevoite să impună măsuri pentru a limita răspândirea infectării cu noul coronavirus.

În opinia prefectului, în condițiile în care rata de infectare crește, carantinarea localităților ar trebui să se facă ținând cont de și de gradul de vaccinare în rândul locuitorilor.

”Carantinarea să se facă ținând cont de gradul de vaccinare al localităților. Mai exact, acolo unde gradul de vaccinare este mic, carantinarea să se facă mai repede. Acolo unde acoperirea vaccinală este mare, carantinarea să se facă mai târziu. Am propus un fel de etapizare a carantinării localităților. Eu nu vreau să ajungem aici, dar numărul de cazuri crește din păcate”, a completat Dolha.

error: Content is protected !!