Infecțiile respiratorii sunt cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece. Temperaturile oscilante din ultima perioadă au dus și la apariția virozelor, a pneumoniilor sau chiar a gripei. Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud monitorizează aceste cazuri, care sunt raportate prin cabinetele medicilor de familie sau prin intermediul unităților de primiri urgențe. Numai în perioada 6 – 12 noiembrie, în județ au fost înregistrate peste 2.000 de astfel de cazuri.
Astfel, în intervalul menționat, au fost raportate 1.854 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), cele mai multe fiind înregistrate la grupa de vârstă 5 – 14 ani (582), urmată de grupa 15 – 49 ani (484) și 2 – 4 ani (325). Pentru că au făcut forme mai grave de boală, un număr de 24 de pacienți au avut nevoie de spitalizare, mai bine de jumătate dintre aceștia fiind minori.
În ceea ce priveşte cazurile de pneumonie înregistrate în perioada 6 – 12 noiembrie, medicii au raportat 179 de astfel de cazuri, cu 38 de internări. Cea mai afectată grupă de vârstă a fost cea a persoanelor de peste 65 de ani (52 de cazuri), urmată de grupa 50 – 64 de ani (50 de cazuri) și de grupa 15 – 49 de ani (33 de cazuri). Totodată, în intervalul menționat a fost înregistrat și un deces al unui pacient diagnosticat cu pneumonie, fiind vorba despre o persoană cu vârsta peste 65 de ani.
Tot în perioada 6 – 12 noiembrie, în județ a fost raportat și un caz de gripă, la o persoană cu vârsta peste 65 de ani, care a avut nevoie de spitalizare.
Potrivit specialiștilor în sănătate publică, afecțiunile specifice sezonului rece pot fi prevenite dacă sunt respectate o serie de reguli:
- evitarea zonelor aglomerate;
- evitarea contactului cu persoanele bolnave;
- menținerea unei igiene corporale riguroase, prin spălarea frecventă a mâinilor (mai ales după suflarea nasului sau după ce s-a intrat în contact cu persoane bolnave);
- adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație bogată în legume și fructe proaspete;
- creșterea rezistenței nespecifice a organismului printr-un mod de viață sănătos și prin evitarea factorilor favorizanți: frigul, umezeala, aglomerația etc;
- izolarea bolnavilor la domiciliu în încăperi corespunzătoare din punct de vedere igienic și asigurarea
unei ventilații corespunzătoare; - izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea răspândirii bolii în colectivități;
- hidratare corectă;
- aerisirea încăperilor și a spațiilor de lucru cu menținerea unei temperaturi ambientale optime;
- evitarea automedicației și consultarea obligatorie a medicului de familie la apariția simptomelor de boală.
Specialiștii în sănătate publică mai afirmă că o altă metodă eficientă de prevenire a îmbolnăvirii prin gripă este reprezentată de vaccinarea antigripală, recomandată cu prioritate la persoanele cu risc major de complicații (pacientii cu boli cornice, gravide, persoane peste 65 de ani).