Peste 2.500 de infecţii respiratorii acute în Bistrița-Năsăud, în săptămâna 19 – 25 decembrie. Cei mai afectați au fost copiii

În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost raportate, în perioada 19 – 25 decembrie, peste 2.500 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă, pneumonii și IACRS, potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică. Majoritatea îmbolnăvirilor au fost raportate în rândul copiilor.

Astfel, în intervalul menționat, medicii au raportat 22 de cazuri de gripă, 247 de cazuri de pneumonie și 2.295 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS).

În ceea ce privește cazurile de gripă, cele mai multe au fost înregistrate în rândul copiilor, grupa de vârstă cea mai afectată fiind 5 – 14 ani (16 cazuri), urmată de grupele 2 – 4 ani (3 cazuri) și 15 – 49 de ani (3 cazuri). Pentru că au făcut forme mai grave de boală, un număr de 4 pacienți au avut nevoie de spitalizare.

Cele mai multe cazuri de pneumonie au fost înregistrate tot în rândul copiilor. Un număr de 66 de pacienți diagnosticați cu pneumonie au fost internați în spital.

De asemenea, în perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate și 2.295 de infecții acute ale căilor respiratorii, cei mai afectați fiind și în acest caz copiii. Cele mai multe cazuri de IACRS au fost înregistrate la grupa de vârstă 5 – 14 ani (805), urmată de grupa 2 – 4 ani (419) și 0 – 1 ani (248). Un număr de 21 de pacienți au necesitat internare.

În săptămâna 19 – 25 decembrie 2022, în județul Bistrița-Năsăud nu a fost raportat niciun deces cauzat de gripă, pneumonie sau IACRS.

În același interval, la nivel național au fost raportate 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 38.322 de cazuri.

Ministrul Sănătășii spune că este posibil să fie declarată epidemie de gripă în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că este foarte probabil ca această săptămână să fie a treia de creştere consecutivă a cazurilor de gripă şi prin urmare să se declare „stare de epidemie de gripă„.

Ministrul a explicat că există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie în orice ţară din Uniunea Europeană. Astfel, o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din totalul prelevatelor certifică apariţia epidemiei.

”Aşteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanţul, este foarte probabil ca să avem a treia săptămână de creştere consecutivă şi atunci sigur se va declara această situaţie ca stare de epidemie de gripă. Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre măsurile care se iau la nivelul unităţilor sanitare pentru limitarea vizitelor, în spital în perioada cât va evolua această stare de epidemie, pe de o parte. Pe de altă parte, se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală, screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important lucru este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a arătat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Potrivit ministrului, apariţia perioadei pandemice este mai rapidă cu trei-patru săptămâni faţă de alţi ani.

Este o situaţie cu care noi ne-am mai confruntat şi în alţi ani, doar că de data aceasta faţă de alţi ani apariţia acestei perioade epidemice este mai rapidă cu trei-patru săptămâni, ceea ce nu este neaşteptat pentru că se întâmplă şi în Uniunea Europeană, mai ales după doi ani de restricţii în care circulaţia virusurilor care produc infecţii respiratorii, inclusiv a virusurilor gripale, a fost mult redusă. Odată cu ridicarea tuturor restricţiilor circulaţia virusurilor este foarte intensă şi populaţia este mai puţin pregătită din punct de vedere imunologic să se apere şi numărul mare de viroze, inclusiv de cazuri de gripă este consecinţa acestei situaţii”, a explicat ministrul Sănătăţii.

El a spus că nu consideră că ar fi nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare.

”Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată”, a adăugat ministrul Alexandru Rafila.