Peste 240 de amenzi și aproape 60 de permise reținute, în urma acțiunilor derulate de polițiști în trafic; oamenii legii au întocmit și dosare penale

În perioada 10 – 13 martie, polițiștii din Bistrița-Năsăud au acționat pe principalele artere rutiere cu risc ridicat de accidente de pe raza județului. Acțiunile au verificat prevenirea accidentelor de circulație și creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice.

Totodată, pe raza municipiului Bistrița, polițiștii, împreună cu jandarmii, au acționat pentru combaterea faptelor cu violență și a consumului de droguri, controale fiind efectuate și în zonele unde funcționează cluburi sau discoteci.

În cadrul activităților desfășurate au fost folosite dispozitive pentru măsurarea vitezei, și aparatele etilometru și drugtest.

Amenzi și permise reținute pentru șoferii care au încălcat normele rutiere

”Polițiștii au constatat și aplicat peste 240 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 88.700 de lei, fiind reținute aproape 60 de permise de conducere și retrase 15 certificate de înmatriculare, fiind constatate abateri rutiere și încălcări ale normelor de conviețuire socială. În cadrul activităților au fost legitimate aproape 360 de persoane și verificate peste 300 de autovehicule, fiind totodată dispusă testarea a peste 140 de persoane cu aparatele etilometru și drugtest”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Dosare penale pentru șoferi care au condus sub influența drogurilor

În cadrul acțiunilor au fost constatate și infracțiuni la regimul rutier, situații în care oamenii legii au întocmit dosare penale.

Spre exemplu, polițiștii au prins doi șoferi care s-au urcat la volanul unor mașini după ce au consumat substanțe interzise, testarea cu aparatul drugtest fiind pozitivă în cazul lor.

Un astfel de șofer aflat sub influența drogurilor a fost prins în timp ce conducea o mașină pe DN 17, prin Beclean.

”În seara de 10 martie, pe Drumul Național 17, intersecție cu Drumul Județean 172A, în Beclean, polițiștii rutieri au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, de 25 ani, din Cociu. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. De asemenea, a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv în cazul substanței metamfetamină. Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența unor substanțe psihoactive”, se arată în buletinul de presă al Poliției.

Un alt șofer sub influența drogurilor a fost depistat la Năsăud.

”În 11 martie, polițiștii din cadrul Poliției orașului Năsăud au oprit pentru control un autoturism ce se deplasa pe raza orașului. La volanul acestuia a fost identificat un tânăr de 23 de ani, din Salva. În urma testării cu aparatul drugtest a șoferului, rezultatul a fost pozitiv în cazul substanței metamfetamină. Având în vedere aspectele constatate, tânărul a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive. Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Oraș Năsăud cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe”, mai arată Poliția.

Dosare penale și pentru șoferii prinși în timp ce conduceau mașini deși se aflau sub influența alcoolului

Alți doi șoferi s-au ales cu dosare penale pentru că s-au urcat la volanul unor mașini după ce au consumat băuturi alcoolice.

Unul dintre ei a fost depistat prin localitatea Teaca.

La data de 10 martie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat, de 49 de ani, din Bistrița, care circula pe Drumul European E 578, prin localitatea Teaca. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea determinării alcoolemiei. În cauză se efectuează cercetări de către Secția 1 Poliție Rurală Bistrița, sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, arată IPJ Bistrița-Năsăud.

Cel de-al doilea șofer sub influența alcoolului conducea o mașină prin Rodna.

În după-masa de 10 martie, în Rodna, polițiștii din Sângeorz-Băi au depistat și oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 51 de ani, din localitate, aflat în stare de ebrietate. Rezultatul în urma testării cu aparatul etilotest a bărbatului a fost 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea determinării alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, mai precizează IPJ Bistrița-Năsăud.

Tot cu dosare penale s-au ales și cei depistați în timp ce conduceau mașini fără a deține permis de conducere

Un astfel de caz a fost depistat pe drumul care leagă localitățile Chiraleș de Șirioara.

La data de 10 martie, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au oprit pentru control un bărbat, de 43 de ani, din Nușeni, care conducea o autoutilitară pe Drumul Județean 151, Chiraleș – Șirioara. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, fiind întocmit dosar penal”, se mai arată în buletinul de presă al Poliției.

Un alt caz de conducere fără permis a fost constatat în localitatea Gledin.

”La data de  11 martie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui tânăr de 22 de ani, din Gledin, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului. Tânărul în cauză a fost depistat, în aceeași zi, în timp ce conducea un autoturism, pe Drumul Comunal 13, din localitatea de domiciliu, deși are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Totodată, rezultatul în urma testării cu aparatul etilotest a fost 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice în vederea determinării alcoolemiei. Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița, în cadrul dosarului penal întocmit”, mai completează Poliția.

Tot fără permis de conducere a fost și un tânăr din Cociu.

”La data de 11 martie, în jurul orelor 23:20, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Beclean au oprit pentru control un autoturism ce se deplasa pe Drumul Județean 172 prin localitatea Cociu. La volan a fost identificat un tânăr de 22 de ani, din Recea-Cristur, județul Cluj, care a prezentat polițiștilor un permis emis de autorități străine, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că este fals. Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categoriei de vehicule. În consecință, polițiștii au întocmit un dosar penal cu privire la infracţiunile de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și uz de fals. La data de 12 martie, pe Drumul Național 17D în localitatea Mititei, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au depistat din nou în trafic pe tânărul de 22 de ani, în timp ce conducea un autoturism. Și de această dată, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au întocmit un dosar penal cu privire la comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere”, menționează polițiștii.

Cu dosar penal s-a ales și o femeie care a condus o motocicletă și a fost implicată într-un accident.

”La data de 12 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs pe Drumul Județean 151 între Budești Fânațe și Sărmășel. Din primele date, o motocicletă condusă de o femeie de 30 de ani, din Gherla, județul Cluj, în timp ce se deplasa într-o curbă la dreapta a părăsit partea carosabilă unde s-a răsturnat. În urma accidentului, atât motociclista, cât și un pasager au fost răniți și au necesitat transportul la spital. Verificările polițiștilor cu privire la eveniment au indicat faptul că femeia de 30 de ani, implicată în accident în calitate de conducătoare a motocicletei nu deținea un permis de conducere corespunzător categoriei din care făcea parte motocicleta. Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri în cadrul unui dosar penal”, precizează polițiștii.

Oamenii legii atrag atenția că acțiuni similare sunt desfășurate zilnic în întreg județul Bistrița-Năsăud.