Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a sfințit noile clopote ale bisericii din Sita și a binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială

În Duminica a 20-a după Rusalii (a învierii fiului văduvei din Nain), 8 octombrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sita, comuna Spermezeu, cu prilejul sfințirii noilor clopote ale bisericii din sat și a binecuvântării lucrărilor efectuate la casa parohială.

De la ora 10:00, la Altarul de vară din proximitatea bisericii parohiale, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, duhovnicul Mănăstirii Dobric – protosinghelul Siluan Farcaș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Emanuel Sălăjan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Exercițiul învierii împreună cu Domnul”, vorbindu-le celor prezenți despre viață și moarte, explicând că cine are o perspectivă asupra morții are o înțelegere asupra vieții.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită o ectenie pentru vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), la împlinirea a doi ani de la trecerea sa în veșnicie.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de doamna preoteasă Dana Sălăjan.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a sfințit două clopote noi care vor fi montate în turnul clopotniță al lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Emanuel Sălăjan. Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar epitropul parohiei Alexandru Fechete a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii Consiliului Parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar Benedict a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii doi ani la casa parohială. Cu acest prilej, la finalul slujbei de binecuvântare a casei, ierarhul a dăruit doamnei preotese Dana Sălăjan o icoană cu Sfinții Ioachim și Ana.

La eveniment au luat parte autorități locale și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sita a fost la început filie a Parohiei Spermezeu, iar în anul 1996 a devenit parohie de sine stătătoare. Actuala biserică parohială a fost ridicată între anii 1982-1990, fiind sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *