Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la Țăgșoru. A binecuvântat lucrările efectuate la casa parohială și a oficiat slujba de sfințire a Monumentului Eroilor

În Duminica a 3-a după Rusalii (Despre grijile vieții), 25 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Țăgșoru, comuna Budești, cu prilejul binecuvântării casei parohiale și a sfințirii Monumentului Eroilor din localitate.

De la ora 10:00, în pridvorul bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Cosmin Vasile Alb și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca

La finalul slujbei, preotul paroh Cosmin Alb a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Cosmin Vasile Alb. Domnul Vasile Moldovan a primit Ordinul Sfântul „Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar Viorel Burdeț și Cristian Pogăcianu au fost distinși cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători.

La slujbă au participat numeroși credincioși, precum și oficialități locale, județene și centrale, în frunte cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, primarul Comunei Budești – Vasile Codrea și alții.

După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultima perioadă.

Sfințirea Monumentului Eroilor

Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a sfințit Monumentul Eroilor din Țăgșoru. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale. Monumentul a fost ridicat în anul 2001, iar în ultima perioadă a fost reabilitat cu sprijinul Primăriei Comunei Budești, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Țăgșoru.

Cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. De asemenea, alocuțiuni au rostit ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan și primarul Comunei Budești – Vasile Codrea.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița.

Scurt istoric

Lăcașul de cult din Țăgșoru, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”,  apare în documente ca fiind construit încă din secolul al XVI-lea. Este una dintre bisericile de lemn „călătoare” ridicată inițial în satul Pogăceaua din actualul județ Mureș. De acolo a fost mutată în Sărmășel-sat, în anul 1958 a fost adusă ca donație din Sărmășel în Țăgșoru, iar în 1982 a fost finalizată pictura bisericii, când a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira.

În ultimii ani, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare, repictare și subzidire, fiind resfințită la data de 19 mai 2019, de Mitropolitul Andrei al Clujului.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!