Prefectul Stelian Dolha: ”Ar fi extraordinar dacă am avea în tot judeţul procent de vaccinare ca în comuna Salva”

Autoritățile locale din comuna Salva au fost felicitate de prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, pentru că s-au implicat în campania de vaccinare împotriva COVID-19, lucru care a făcut ca această unitate administrativ-teritorială să ajungă pe locul doi la nivel național ca procent de vaccinare a populației.

Ar fi extraordinar, excepţional dacă am avea în tot judeţul un procent de vaccinare ca în Salva – 57,46%. Comuna este numărul doi în România ca și procent de vaccinare pe localităţi, în condițiile în care avem un procent de vaccinare la nivel european sub 65%. Dacă ne uităm în rest, în judeţul nostru, o să vedeţi că în majoritatea comunelor avem un procent de vaccinare undeva la 20%, poate şi sub 20%. Şi uite că se poate, Salva atinge acest procent de vaccinare”, a spus prefectul în ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud din luna noiembrie.

Acesta a adăugat că au fost mai mulți factori care au determinat populația din comuna Salva să se vaccineze, un rol important avându-l primarul și directorul școlii.

În prima fază am spus că este o enigmă și ne-am întrebat ce s-a întâmplat la Salva de a atins acest procent de vaccinare. Documentându-ne, am aflat că mama directoarei Romana Fetti a decedat de COVID-19 şi a fost nevaccinată. Doamna respectivă era un simbol în comunitate, iar de la moartea domniei sale, oamenii s-au speriat şi au început să se vaccineze. Un alt agent pro-vaccinare pe care îl avem acolo este chiar primarul, cu multe mandate, dar care îşi face treaba foarte bine și care cred că s-a dus din casă în casă și a vorbit despre vaccinare. Astfel, enigma pe care o aveam a dispărut”, a completat Stelian Dolha.

De asemenea, în campania de vaccinare din Salva s-a implicat și medicul de familie din comună, care a folosit puterea exemplului pentru a îi îndemna pe oameni să se vaccineze.

”El fiecare consultaţie o începe cu fraza: ‘Eu m-am vaccinat, dumneavoastră nu vreţi să vă vaccinaţi?’. Chiar şi atunci când s-a vaccinat cu doza a treia, a anunţat pe toată lumea că trebuie să întrerupă consultaţiile, că merge la vaccinare, deci tot timpul s-a dat exemplu pe el şi pe asistentul lui”, a explicat șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu.

Dacă Salva este o comună fruntașă la capitolul vaccinare, prefectul a mai completat că la polul opus se află Parva, comuna din județ cu cea mai mică rată de vaccinare în rândul populației.

”Parva are 4,87 % procent de vaccinare. E ultima într-un clasament național, cu o implicare zero a primarului de acolo, unde avem școli și grădinițe în online. Comparația dintre cele două comune spune multe”, a adăugat Stelian Dolha.

error: Content is protected !!