Prefectul Stelian Dolha: ”Situația din municipiul Bistrița e una neplăcută, grea. Populația trebuie pregătită înainte de a institui carantina”

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, consideră că populația trebuie pregătită înainte de a se impune carantinarea municipiului Bistrița, motiv pentru care o decizie în acest sens a fost amânată pentru zilele viitoare. Însă, cu toate acestea, prefectul atrage atenția că o astfel de măsură este inevitabilă.

Într-o emisiune de la Radio Balada, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a vorbit despre situația critică în care se află municipiului Bistrița, care a ajuns la o incidență a cazurilor de COVID-19 de 6,69 la mia de locuitori, situație care va duce inevitabil la instituirea măsurii de carantină.

”Situația din municipiul Bistrița e una neplăcută, grea. Am condus ședința de astăzi a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, în urma căreia am luat câteva măsuri. În primul rând, populația trebuie pregătită. Avem într-adevăr incidența aceasta ridicată a cazurilor de COVID-19. Prima măsură pe care trebuie să o luăm este identificarea și evaluarea focarelor și a modului de transmitere a virusului. A doua măsură pe care trebuie să o luăm vizează reevaluarea transportului în comun. Cred că aici iarăși avem câteva probleme. Am trimis adrese și către marii angajatori și către transportatori, în care le spunem că trebuie mărit numărul de autobuze ca să nu avem aglometație, iar pentru marii sau medii angajatori, cei care au mai mulți angajați, acolo trebuie să facem o altă odine pentru schimburi, adică un decalaj între intrările și ieșirile de la schimburi, lucru pe care l-am mai spus de nenumărate ori. Al treilea punct pe care l-am discutat astăzi a fost transmiterea unei adrese către Primăria Bistrița prin care am spus că oboarele, târgurile și piețele ar trebui aerisite mai mult, dacă nu chiar închise în urma unor evaluări. Adică sunt pași pe care trebuie să îi facem acum, după care e clar că urmează și carantina. Deci vorbim de o conștientizare a populației”, a declarat prefectul Stelian Dolha.

Ținând cont că la data de 6 noiembrie începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că s-au trimis adrese și către partidele politice. Candidaților li se recomandă să desfășoare campanii doar în mediul online în toate localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3 la mia de locuitori. ”Adică fără echipe stradale. Nu există o măsură națională sau o hotărâre de Guvern în acest sens. E doar o recomandare pe care mi-aș dori ca toate partidele politice și toți participanții la această campanie să o respecte”, a mai spus Stelian Dolha.

Prefectul a ținut să sublinieze că deocamdată nu a fost luată o decizie clară cu privire la carantinarea municipiului Bistrița, dar o astfel de decizie este inevitabilă.

Vorbim mai întâi de o propunere care trebuie să plece din partea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. E o analiză care apoi se face în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Vă dau ca exemplu Zalăul – un municipiu care deja a intrat în carantină. A făcut o propunere către CNSU. Comitetul a spus că măsurile propuse sunt prea slabe, prea ușoare și a venit cu niște măsuri mult mai dure. E clar că aceștia sunt pașii și în cazul municipiului Bistrița, numai că noi vrem să pregătim mai întâi populația. Odată intrat în carantină municipiul Bistrița, circulația o să fie restricționată, o să avem nevoie de acea declarație pe propria răspundere. Pe urmă trebuie să ne gândim cum facem deviația pentru că vorbim de legătura cu Suceava și nu numai, legătura Ardealului cu Moldova, care acum se desfășoară și prin municipiul Bistrița. Astăzi am solicitat factorilor decidenți care fac parte din CJSU Bistrița-Năsăud să vină cu aceste soluții alternative și deja încercăm să conștientizăm populația și să spunem oamenilor cum va trebui să ne comportăm pe perioada carantinei. Dacă luam astăzi măsura de carantină, vă spun că de mâine era haos, nimeni nu mai înțelegea nimic. Din acest motiv cred că o astfel de măsură trebuie luată treptat. Numai că e tic-tac, adică nu mai avem mult timp la dispoziție. (…) Mi-aș dori să păstrăm incidența de astăzi și să nu ajungem la carantină, dar cred că după cum involuează totul ajungem la carantină. Aceasta este o declarație pe care mi-o asum”, a mai declarat Stelian Dolha.

Potrivit prefectului, rata de infectare va crește cu siguranță zilele următoare, motiv pentru care spune că și-a propus să aibă o discuție și cu noul primar Ioan Turc și cu reprezentanții Primăriei Bistrița, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

”Pregătirea asta trebuie să o facem cu toții. Așa cred eu că e corect în acest moment”, a adăugat prefectul.

error: Content is protected !!