Starea de salubritate din 20 de comune, verificată de echipa mixtă de control constituită prin ordin al prefectului

O echipă mixtă de control constituită prin ordin al prefectului județului Bistriţa-Năsăud a verificat, în această lună, starea de salubritate din 20 de comune din judeţ.

Până la această dată, echipa mixtă de control a derulat controale în unitățile administrativ-teritoriale Budacu de Jos, Cetate, Rodna, Șanț, Ciceu Mihăiești, Căianu Mic, Zagra, Nimigea, Șintereag, Chiuza, Târlișua, Spermezeu, Petru Rareș, Uriu, Chiochiș, Matei, Șieu, Mărișelu, Poiana Ilvei și Leșu.

Acestea au fost prioritizate în funcție de riscurile asociate inundațiilor, dar și de istoricul acestora în ceea ce privește problemele privind starea generală de salubritate.

Cu toate că mai este încă de muncit pentru schimbarea mentalităților și soluționarea problemei deșeurilor abandonate în natură, se observă o îmbunătățire semnificativă a situației, comparativ cu anii precedenți. Pe de o parte autoritățile publice locale tind să acorde o importanță tot mai mare acestei problematici, organizând în mod repetat acțiuni de igienizare la nivelul localităților, iar pe de altă parte, zonele recunoscute ca incluzând depozite ilegale de deșeuri, se diminuează. Dintre unitățile administrativ-teritoriale verificate până acum, se distinge, ca exemplu pozitiv, comuna Zagra. De asemenea, au fost înregistrate progrese vizibile în comunele Șanț, Rodna și Petru Rareș. Autoritățile din comuna Petru Rareș au instalat camere de supraveghere în toate zonele vulnerabile și, astfel, practica aruncării deșeurilor în locuri neautorizate s-a redus substanțial. Un cetățean din comună a fost amendat chiar la începutul lunii iunie cu suma de 10.000 lei, după ce autoritățile locale au pus la dispoziția poliției înregistrarea în care acesta depozita deșeuri în spațiu neautorizat. Un alt exemplu ar fi comuna Nimigea, unde, deși starea de salubritate s-a îmbunătățit comparativ cu anul trecut, există încă mai multe zone sensibile în care este necesară igienizarea. Pentru fiecare problemă identificată au fost trasate măsuri punctuale, urmând a fi monitorizată soluționarea acestora”, a transmis Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Activitatea de control a echipei mixte va continua în perioada următoare. Pe această cale, reprezentanții comisiei atrag atenția autorităților locale inclusiv asupra importanței întreținerii vegetației din apropierea căilor de comunicație, pentru asigurarea vizibilității, precum și pentru evitarea colmatării șanțurilor și rigolelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!