Primarul Nicolae Moldovan: S-a semnat contractul de finanțare pentru Grădina Urbană Transilvania!

Primăria Beclean are finanțare asigurată pentru proiectul ”Grădina Urbană Transilvania”, un proiect unic și ambițios gândit pentru a completa oferta turistică a zonei. Potrivit primarului Nicolae Moldovan, contractul de finanțare pentru acest obiectiv de investiții a fost semnat, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, pe noul exercițiu financiar 2021 – 2027.

Am început anul cu dreptul! În data de 1 februarie 2024 a fost semnat contractul de finanțare pentru Grădina Urbană Transilvania – primul din seria de proiecte europene de dezvoltare a orașului Beclean din exercițiul financiar 2021-2027. Prezentată la Bruxelles în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor la cererea Comisiei Europene, Grădina Urbană Transilvania se întinde pe 49 de hectare și cuprinde un parc botanic, pistă de biciclete panoramică, zonă educațională cu creșă-grădiniță, laboratoare, cluster de robotică, precum și investiții noi – magazine turistice, zone de cazare, hoteluri cu servicii premium (de 4 și 5 stele), fiindu-i apreciat în mod deosebit caracterul inovator”, a transmis Nicolae Moldovan.

Edilul din Beclean menționează că Grădina Urbană Transilvania este un proiect de impact regional care va genera noi oportunități de dezvoltare pentru oraș și împrejurimi.

Primarul a mai menționat că, după etapa de semnare a contractului, urmează etapa de întocmire a proiectului tehnic și apoi cea de desemnare a constructorului.

Proiectul Grădina Urbană Transilvania se va derula sectorizat, are o valoare estimată la circa 30 de milioane de euro și vine să completeze oferta turistică a Băilor Figa atât în timpul sezonului estival, cât și în extrasezon sau chiar în timpul sezonului, atunci când vremea este una neprielnică desfășurării activităților deja clasice de la Băile Figa.

Așadar, Grădina Urbană Transilvania este complementară zonei de agrement Băile Figa și va cuprinde:

  • o seră cu plante exotice, originare din zonele tropicale, subtropicale şi ecuatoriale;
  • un parc în jurul serei cu plante anuale sau perene, rezistente la condiții de iarnă;
  • alei pietonale terestre sau suspendate care să permită accesul vizitatorilor în toată Grădina Urbană Transilvania cu acces direct către Băile Figa;
  • cascade cu jocuri de apă și lac artificial (lacul poate deveni patinoar iarna);
  • zonă cu vegetație înaltă, prin care se va integra pârâul existent;
  • zonă de interes cu locuri de joacă și de relaxare;
  • zonă de interes cu un parc tematic pentru robotică;
  • pavilion pentru prezentări pe teme educaționale;
  • zonă de legătură cu servicii publice;
  • amenajare acces auto, velo și pietonal.

Investiția va pune în valoare terenurile aflate în imediata vecinătate a Parcului Balnear ”Băile Figa” şi va crea în zona de agrement noi spaţii verzi de recreere, promenadă, relaxare şi divertisment pentru locuitorii oraşului Beclen şi pentru turişti.

Mai mult, pe o suprafață de circa 15 hectare vor putea fi dezvoltate și investiții în baza unui parteneriat public-privat, Primăria Beclean urmând să pun la dispoziția posibililor investitori terenul necesar pentru realizarea unor investiții. ”Așteptăm privații, persoane juridice. Avem loturi pentru diferite activități, cum ar fi magazine turistice, spații de cazare, așa mai departe. Există și o zonă de hoteluri, cu un anumit nivel de stele – 4 sau 5. De asemenea, sunt zone pentru pensiuni”, a explicat primarul Nicolae Moldovan.

Odată cu implementarea noului proiect, administrația locală din Beclean va face demersuri pentru a modifica accesul din DN 17 spre Băile Figa. ”Avem acolo acea cale ferată și vrem să venim cu niște pasaje și să nu mai avem acest blocaj. Facem toate demersurile pentru aceste amenajări”, a completat Nicolae Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *