Primele detalii ale Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prezentate public, în Parlamentul României. 33 de componente care includ reforme esenţiale

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat, în cadrul unei dezbateri organizate în Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor, un document de poziţie privind stadiul şi componentele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Documentul detaliază cele 33 de componente care acoperă toţi cei 6 piloni ai PNRR, potrivit structurii stabilite prin regulamentului Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, adoptat de Parlamentul European şi Consiliu la data de 12 februarie.

„Fiecare plan de rezilienţă trebuie să aibă un echilibru între investiţii şi reforme, nu vorbim doar despre o listă de proiecte de investiţii prin care acoperim reformele. Ne raportăm în special la reformele care apar în recomandările de ţară din Semestrul European, dar mai avem discuţii cu ministerele de linie în această perioadă, care vor include şi alte reforme necesare”, a punctat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Acesta a subliniat că există o serie de reforme absolut necesare şi sunt discuţii avansate cu ceilalţi miniştri din Guvern, pentru a include în PNRR, spre exemplu:

  • reforma sistemului de pensii, care să creeze un sistem echitabil şi sustenabil;
  • reforma sistemului de salarizare publică pentru a elimina discrepanţele existente;
  • reforma funcţiei publice şi crearea unui concurs naţional de admitere în corpul funcţionarilor publici;
  • serie de reforme care să vină în ajutorul mediului de afaceri prin debirocratizare;
  • reforma companiilor de stat.

Ministrul Cristian Ghinea a mai detaliat, în prezentarea susţinută, paşii următori pentru finalizarea PNRR.

Documentul integral prezentat astăzi poate fi consultat AICI.