PS Benedict a sfințit clopotele Bisericii „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” din Bistrița

Sâmbătă, 13 mai 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea Parohiei „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” din Bistrița, cu prilejul sfințirii clopotelor noii biserici parohiale.

De la ora 10:00, la demisolul lăcașului de cult, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: secretarul de cabinet al ierarhului – diaconul Sergiu-Iustin Pop, egumenul Schitului Pocrov (locul unde s-a nevoit Sf. Ier. Pahomie de la Gledin) – protosinghelul Ambrozie Ghinescu, duhovnicul Mănăstirii Cormaia – protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, preotul paroh Marius Dan Cîrcu, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat că vom avea parte de liniște, pace și binecuvântări în viață doar dacă ne încredem mereu în Bunul Dumnezeu și în cuvântul Lui.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de doamna Mărioara Ciocan.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a sfințit cele două clopote din turnul-clopotniță al bisericii. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oferit diplome de aleasă cinstire celor ce au ajutat la achiziționarea clopotelor.

La final, preotul paroh a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei.

La slujbă au participat numeroși credincioși, precum și autorități locale și județene, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița – Gabriel Lazany.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” din Bistrița a fost înființată în anul 2017 și este păstorită de preotul paroh Marius Dan Cîrcu. Piatra de temelie a bisericii parohiale, situată pe strada Zefirului, a fost pusă la data de 21 iunie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Lăcașul de cult se află în fază de construcție. În prezent, slujbele se oficiază la demisolul bisericii, care a fost binecuvântat pentru slujire la data de 3 noiembrie 2020.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor (județul Bistrița-Năsăud), în anul 1674. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea Mitropolitului Bartolomeu Anania.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!