S-a lansat licitația pentru investiția care vizează amplasarea unei instalații de tip SKI Lift pe pârtia de schi din Complexul Wonderland

 

Primăria municipiului Bistrița a lansat procedura de licitație publică în vederea identificării unei companii care să se ocupe de amplasarea unei instații de tip ski lift pe Pârtia de schi ”Cocoș” din Complexul wonderland.

Valoarea totală a contractului este de aproximativ 428.000 de lei, circa 100.000 de euro, firmele interesate să realizeze această investiție având ocazia să depună oferte până la data de 7 august. Potrivit municipalității, realizarea contractului presupune atât serviciile de proiectare, cât și de execuție a lucrărilor și de punere în funcțiune a instalației.

Pârtia de schi ”Cocoș” este dotată în prezent cu o instalație de transport persoane de tip ” telescaun”, cu o lungime de 1.182,71 m care asigură transportul schiorilor de la stația de plecare aflată la baza pârtiei până la stația de debarcare aflată în vârful pârtiei. Însă, reprezentanții Primăriei Bistrița au afirmat că este necesară și o instalație de tip ski lift pentru schiorii începători, care au făcut solicitări în acest sens către administratorii pârtiei. Astfel, s-a studiat varianta suplimentării capacității de transport a persoanelor prin executarea unei instalații tip ski-lift, luându-se decizia de a realiza această nouă investiție.

Dezvoltarea proiectului privind realizarea unei instalaţii de transport pe cablu tip Ski Lift, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent Unirea, va completa infrastructura existentă, realizată în cadrul acestui complex (instalaţie de transport pe cablu tip telescaun cu 4 locuri, pârtie de schi în lungime de circa 1.350 m şi instalaţie de producere a zăpezii artificiale, clădire multifuncţională şi utilităţi) şi va asigura utilizarea acestei infrastructuri şi de practicanţii sporturilor de iarnă începători, deschizând perspective de utilizare a infrastructurii realizate şi altor categorii de public”, motivează Primăria Bistrița.

Pentru realizarea acestui obiectiv a fost elaborat și un studiu de fezabilitate, în cadrul căruia s-a aprobat Scenariul 2, care propune realizarea unei instalaţii de transport persoane pe cablu, tip teleschi, cu stâlpi intermediari în porţiunea de deplasare, adică instalaţia va fi prevăzută cu o staţie de plecare şi o staţie de întoarcere, precum şi 3 stâlpi intermediari pe care va fi susţinut cablul portant.

Reamintim că Pârtia de schi Cocoş, obiectiv pe care Primăria Bistriţa l-a construit cu bani obținuți prin accesarea unui credit bancar, a încheiat sezonul 2018 – 2019 cu un total de 14 zile de funcționare, cu doar patru mai mult față de sezonul precedent. Dintre cela 14 zile, doar 5 au fost întregi, adică s-a putut schia atât pe timpul zilei, cât și în nocturnă. În alte trei zile, pârtia a funcționat doar pe timpul zilei, între orele 09:00 -13:00, și în alte șase zile, pârtia a fost deschisă doar în nocturnă, în intervalul orar 18:00 – 21:00.

Pe parcursul celor 14 zile în care pârtia a funcționat au fost vândute 4.703 cartele de acces, iar din vânzarea acestora s-a încasat suma de 129.855 lei, cu circa 15.000 lei mai mult decât în sezonul precedent.