S-au încins spiritele în Consiliul Județean. Schimb de replici între președintele Emil Radu Moldovan și consilierul Florin Moldovan

radu moldovan

Un proiect de hotărâre care a vizat aprobarea unei noi organigrame a Bibilotecii Județene ”George Coșbuc” a încins spiritele în ședința ordinară a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Șeful administrației județene, Emil Radu Moldovan, și consilierul județean Florin Moldovan au avut un schimb de replici pe marginea acestui proiect, în timpul ședinței intervenind și consilierii Calo Viorica și Octavian Ganea.

În timpul dezbaterii proiectului de hotărâre, consilierul Florin Moldovan s-a arătat nemulțumit de faptul că s-a optat pentru reducerea unor posturi de bibliotecar din cadrul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, dar au fost păstrate alte posturi de contabil sau de șofer.

”Ne-am uitat cu toții peste proiectul de hotărâre privind reorganizarea Bibliotecii Județene. Pentru mine, acesta este un proiect care mă sperie. Vorbim despre reducerea unor posturi de bibliotecar la Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, adică noi eficientizăm o instituție prin reducerea unor posturi care fac obiectul acelei instituții. Domnule președinte, nu pot să înțeleg, nici din explicațiile managerului Ioan Pintea, nici din explicațiile aparatului de specialitate din Consiliul Județean, care este raționamentul acestei acțiuni”, a spus consilierul județean în ședința ordinară a CJ Bistrița-Năsăud.

Florin Moldovan

În replică, președintele Emil Radu Moldovan a ținut să precizeze că această reorganizare nu pune în pericol în niciun fel funcționarea instiuției.

Sper să nu vă speriați foarte tare, dar ipocrizia care a început să vă caracterizeze foarte tare ar fi bine să nu o mai etalați la modul în care o faceți. În primul rând, nu încercați să prezentați apocaliptic o situație în condițiile în care din 24 de posturi de bibliotecar se reduc 3. Nu se închide biblioteca, serviciile publice către cetățeni vor fi la același nivel. Dacă aveți curiozitatea, între două populisme ale dumneavoastră, vă rog să studiați costurile, cu cât a crescut costul pe o vizită, să vedeți cât costă o vizită la bibliotecă. Dacă ați mai citi și niște clasici în viață – pe domnul Florin Cîțu, pe domnul Nazare -, care ne spun că avem foarte mari probleme cu cheltuielile publice, poate ați fi mai puțin ipocrit. Dacă ați citi din colegii dumneavoastră, care solicită încă de anul trecut eficientizarea și restructurarea cheltuielilor publice, ați înțelege. Nu mă surprinde ipocrizia dumneavoastră, am început să mă obișnuiesc, dar pentru cetățeni aș vrea să fac niște precizări: Nu se pune în pericol în niciun fel funcționarea bibliotecii. De asemenea, nu se pun în pericol absolut deloc programele culturale ale Consiliului Județean. (…) Instituțiile de cultură vor încerca, odată cu măsurile de relaxare din 1 iunie, să reînvie activitatea culturală, care s-a desfășurat în condiții vitrege în ultimul an și jumătate. În concluzie, nu este pusă în pericol absolut deloc activitatea niciunei instituții culturale. Regret că prin măsurile noastre trebuie să luăm și astfel de decizii, dar obligativitatea noastră este de a asigura funcționalitatea acestor instituții în funcție de bugetul pe care l-am primit, buget care s-a diminuat în fiecare an după anul 2019”, a explicat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

În aceeași ședință, consilierul Calo Viorica a sărit în apărarea colegului de partid Florin Moldovan, arătându-se deranjată de faptul că președintele CJ l-a acuzat pe Florin Moldovan de ipocrizie.

”Sunt de acord cu colegul meu Florin Moldovan, pentru că din cele 24 de persoane de la Bibliotecă, domnul director Pintea pune pe liber 4 persoane și le pune într-un stres de nu există așa ceva. Să pui pe liber viitori pensionari care peste 3 luni ar fi trebuit să iasă la pensie … ”, a spus consilierul Calo Viorica.

Calo Viorica

Șeful administrației județene i-a răspuns și acesteia: ”Eu vă fac o propunere, doamna Calo. Împreună cu colegul dumneavoastră Florin Moldovan, vă rog să vă duceți la Guvern și să cereți să ne suplimenteze fondurile. Dacă acest Guvern pe care îl reprezentați va suplimenta fondurile, atunci eu vă asigur că vom reveni asupra acestei decizii. Timp de 9 ani, până la actualul Guvern, noi nu am fost puși în situația de a restructura cheltuielile publice. Între timp, ați venit dumneavoastră, cei de la liberali, și ne-ați forțat să le restructurăm, să le tăiem. Acum nu mai sunteți de acord cu tăiatul lor. Hotărâți-vă!”.

Totodată, consilierul Octavian Ganea a avut o intervenție, afirmând că, în opinia sa, activitatea de la Biblioteca Județeană va fi afectată, iar optimizarea cheltuielilor s-ar fi putut realiza într-un alt mod.

Octavian Ganea

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai subliniat o dată că activitatea nu va fi afectată în niciun fel de aceste decizii și a completat că soluția e una singură – aceea de a obține resursele necesare pentru menținerea acestor posturi. ”Sunteți la guvernare, faceți rost de resurse, așa cum am făcut noi vreme de 9 ani”, a încheiat Moldovan.

În ciuda acestor discuții, în cele din urmă s-a trecut la vot și proiectul de hotărâre a fost adoptat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu 25 de voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” și o abținere.

Noua organigramă arată că Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va funcționa cu 20 de posturi, din care două de conducere și 18 de execuție.

Ședința CJ Bistrița-Năsăud poate fi urmărită integral mai jos:

error: Content is protected !!