Scumpiri pe bandă rulantă! De luna viitoare, cresc facturile la energie electrică! Și prețul gazelor naturale ar putea fi majorat!

Prețul gazelor naturale ar putea crește de la 1 octombrie, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a declarat în cadrul unei dezbati în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților că prețul ar putea fi majorat cu 6 procente. O decizie în acest sens va fi luată de ANRE joi, 28 septembrie.

În România, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă a fost liberalizat.

Majorare și la energie electrică

Aceasta nu este singura scumpire care se va aplica de la 1 octombrie. Și energia electrică se va scumpi în trimestrul al patrulea, ca urmare a majorării prețului energiei pe bursa de profil. Prețurile energiei tranzacționate pe platforma bursieră de unde furnizorii cumpără electricitate pentru consumatorii casnici au crescut cu 45%, după ce producția hidro a scăzut în acest an ca urmare a secetei, iar producția de energie eoliană a scăzut ca urmare a caniculei. Astfel, se impugn majorări.

Comitetul de reglementare al ANRE a decis, în şedinţa de marţi, majorarea preţului la energia electrică de la 1 octombrie, în medie, cu 3,45 lei pe lună pentru un consum de 100 kWh.

Și prețul carburanților va fi mai mare

De asemenea, și carburanții se vor scumpi de la 1 octombrie, când va intra în vigoare a doua transă a supraccizei. Benzina și motorina se așteptă să fie mai scumpe cu 16 bani pe litru de la 1 octombrie.  În şedinţa din luna august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv. Prețul carburanților va trece de pragul psihologic de 5 lei.