Se va construi o biserică în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița!

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și-a dat, marți, în ședința ordinară din luna octombrie, acordul pentru un proiect de hotărâre care prevede construirea unei biserici în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Având în vedere procesul de dezvoltare și modernizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, numărul mare de pacienți ai unității sanitare și spațiul insuficient alocat în prezent capelei ”Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, de rit ortodox, ce funcționează în prezent la parterul spitalului, conducerea unității sanitare propune relocarea acesteia și realizarea unui nou lăcaș de cult „Biserica Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, pe terenul aferent curții spitalului. Soluția propusă vine și ca o măsură de precauție pentru a se evita activitățile cu foc deschis care se desfășoară în capelă, conform ritualurilor bisericești, în fapt o condiție obligatorie pentru obținerea Autorizației de securitate la incendiu după finalizarea lucrărilor de investiții care se realizează în cadrul proiectului finanțat prin PNRR”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Noul lăcaș de cult ar urma să fie ridicat pe un teren în suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați situat în curtea unității sanitare. În prezent, terenul pus la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Bistriţa pentru construirea bisericii este ocupat de un corp de clădire care adăpostește o arhivă, dar acesta este propus spre desființare.

Finanțarea lucrărilor de edificare a lăcașului de cult se va face de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, din donații și sponsorizări primite cu această destinație.

Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea investiției este estimată la circa 1,1 milioane lei, durata de realizare a investiției fiind de 24 de luni.

Noul edificiu religios ar urma să poarte denumirea Biserica ”Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” și va avea circuit închis, pentru pacienți și aparținători.

Potrivit Spitalului Clinci Județean de Urgență Bistrița, existența unei biserici în curtea spitalului poate avea mai multe beneficii pentru pacienți, aparținători și personal medical:

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a completat: ”Din motive de siguranță privind securitatea la incendiu, capela creștin-ortodoxă din incinta spitalului va fi relocată, urmând a fi construită o bisericuță de incintă, pe locația fostului punct Trafo din fața spitalului, care urmează a fi desființat. Hramul capelei urmează a fi păstrat, devenind acum “Biserica Sf. Apostol și Evanghelist Luca”. Pentru construirea bisericii nu vor fi utilizate fonduri publice, ea urmând a fi construită exclusiv din fonduri obținute ca donații și sponsorizări în acest scop. Până la finalizarea lucrării, serviciile religioase creștin-ortodoxe vor fi oferite atât în locația veche cât și la patul bolnavului, la solicitarea pacienților sau aparținătorilor, de către pr. Alin Miheștian. Pacienții din alte confesiuni, la solicitare, pot beneficia de servicii religioase care vor fi oferite la pat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!