Ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență, pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Se ia în calcul extinderea saloanelor destinate pacienților infectați cu noul coronavirus

Pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care au fost invitați să participe și managerii celor trei spitale publice din județ – Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Spitalul Orășenesc Beclean și Spitalul Orășenesc Năsăud „George Trifon”. În ședința CJSU a fost analizată situația din fiecare unitate medicală, pentru a vedea în ce măsură pacienții, atât cei cu COVID-19, cât și cei non COVID-19, pot beneficia de îngrijirile medicale de care au nevoie.

În ceea ce îi privește pe pacienții diagnosticați cu COVID-19, potrivit Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, vestea bună este că există foarte multe cazuri cu forme ușoară de boală. Însă, cu toate acestea, autoritățile analizează posibilitatea extinderii saloanelor COVID-19 în cazul în care situația o va impune.

”Numărul de cazuri cu forme ușoare înregistrat la noi în județ a făcut ca locurile din spitale destinate tratării pacienților infectați cu noul coronavirus să nu fie ocupate la capacitate maximă. Însă, scenariul supraaglomerării este avut în vedere, dat fiind numărul de confirmări zilnice, astfel că Spitalul Județean de Urgență Bistrița ia în considerare extinderea saloanelor COVID-19. Pentru a acoperi serviciile medicale oferite de SJU Bistrița, cele două spitale orășenești, din Beclean și Năsăud, sunt dispuse să detașeze temporar personal din rândul asistentelor, variantă care va fi analizată de managerul Gabriel Lazany”, a precizat Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

De asemenea, în timpul ședinței s-a convenit ca reprezentanții forțelor de ordine să intensifice acțiunile de verificare, îndeosebi în zonele cu incidență mare a cazurilor de COVID-19.

Prefectul Stelian Dolha a atras atenția că garda nu trebuie lăsată jos nicio secundă, pericolul de infectare fiind tot mai mare.

Este important să fim optimiști, dar și ancorați în realitate. Chiar dacă multe din confirmări sunt cazuri asimptomatice sau forme ușoare, asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe o ureche. Relaxarea pe care o simțim și care se vede clar în numărul zilnic de confirmări, care este pe o pantă ascendentă, din păcate, trebuie să se transforme, mai mult ca oricând, în vigilență maximă. Trebuie să ne gândim că riscăm să supraaglomerăm spitalele și nu putem face rabat de la tratament în niciun caz. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare și repercusiunile asupra activităților economice: numărul mare de infectări duce automat la măsuri din ce în ce mai restrictive, iar exercițiul din starea de urgență a fost însemnat un efort imens din acest punct de vedere. Lucrurile sunt cât se poate de serioase! Am dovedit săptămâni la rând că suntem capabili să respectăm regulile, ne-am câștigat dreptul de a ne reîntoarce, treptat, la un scenariu care se apropie de realitatea de dinainte de pandemie, însă este de datoria, chiar obligația tuturor să avem grijă de viețile noastre, ale comunității noastre. Iar acest lucru pornește de la fiecare dintre noi, în parte”, a spus prefectul Stelian Dolha.

Potrivit acestuia, din analizele efectuate în ultima perioadă s-a constatat că la locurile de muncă se respectă măsurile de protecție, însă există o problemă în afara programului de lucru, mai exact în timpul liber. Din acest motiv, prefectul a făcut un nou apel la populație să respecte măsurile impuse în contextul pandemiei.

Cetățenii sunt responsabili să aibă grijă de ei și de cei dragi, prin simplul gest de bun simț de a purta corect masca în spațiile închise, de a păstra distanțarea fizică, de a evita zonele aglomerate, fără vreo concesie, nici în mijloacele de transport, nici pe peroanele de așteptare, nici la supermarketuri, în niciun alt loc în care ne expunem”, a completat Stelian Dolha.

În intervalul 19 – 20 octombrie, în Bistrița-Năsăud au fost raportate 54 de noi cazuri de COVID-19, 29 dintre acestea fiind înregistrate la nivelul municipiului Bistrița.

error: Content is protected !!