Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a invitat și în acest an instituțiile publice și organizațiile private din România să se alăture campaniei de conștientizare a apelării responsabile a numărului de urgență 112.
Astfel, în data de 11 februarie, cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgență 112, peste 100 de sedii ale autorităților publice, instituții financiare și de cultură, obiective turistice și clădiri ale unor companii private din București și din 30 de județe din țară vor fi iluminate în roșu, simbolizând importanța și necesitatea utilizării corecte a acestui serviciu vital dedicat cetățenilor.
Potrivit unui comunicat de presă al STS, printre instituțiile care s-au alăturat campaniei se numără și Primăria Bistrița și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Bistrița-Năsăud. Sediile celor două instituții vor fi iluminate în roșu.
”Astăzi, Primăria Bistrița se alătură instituțiilor publice și organizațiilor private din România în campania de conștientizare a importanței apelării responsabile a numărului unic de urgență 112. Simbolic, clădirea Primăriei Bistrița este iluminată în roșu, un gest prin care dorim să transmitem un mesaj clar: 112 salvează vieți, iar utilizarea sa responsabilă face diferența! Apelul la 112 trebuie făcut doar în cazuri reale de urgență – situații în care viața, proprietatea sau mediul sunt în pericol. Mulțumim salvatorilor care răspund prompt și cu profesionalism fiecărui apel!”, a transmis primarul Gabriel Lazany.
Prin acest demers vizual simbolic, STS dorește să atragă atenția asupra rolului esențial al numărului unic de urgență și să încurajeze cetățenii să îl folosească responsabil. Apelarea abuzivă a 112 poate periclita intervenția rapidă a echipajelor specializate acolo unde este cu adevărat nevoie.
În anul 2024, ca urmare a demersurilor Serviciului de Telecomunicații Speciale împreună cu agențiile de intervenție (Poliție, ISU-SMURD, Ambulanță, Jandarmerie și Salvamont), alături de parteneri guvernamentali și operatorii privați de telecomunicații, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe. Cu toate acestea, peste 3,8 milioane de apeluri nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.