Serbările Bistriței Medievale revin în 23-25 iunie

După o pauză de 6 aniSerbările Bistriței Medievale revin în municipiu, cea de-a XII-a ediție urmând să aibă loc în perioada 23 – 25 iunie.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Bistrița Medievală, în cadrul unui proiect finanțat nerambursabil din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2023.

”Conceptul ediției de vară 2023 este unul complex, dinamic, interactiv și inedit, punând în scenă elemente de noutate cum ar fi reconstituiri istorice cu cavaleri, vânători de comori sau tururi ghidate, activități interactive și creative care transformă publicul din spectator în performer. Deschiderea evenimentului va avea loc vineri 23 iunie la Biserica Evanghelică, în cadrul unui spectacol extraordinar incluzând concertul trupei Bakchus din Cehia și momente de reconstituire istorică – jurământul Gărzii Cetății. Pe parcursul zilei de 24 iunie, publicul larg va putea participa la concerte de muzică medievală – renascentistă (sec. XII-XVI) cu trupele Bakchus și Peregrinii; teatru medieval de tip commedia dell’arte cu grupul Skepsis; reconstituiri istorice oferite de asociațiile Terra Ultrasilvana, Străjerii Cetății Bistrița, Cancelaria Voievodului Transilvaniei și arcașii Rangers of the North; dansuri medievale cu grupul Nosa; animație specifică; spectacole cu teatrul de păpuși Funny Art; animație cu foc marca SiriuS; vânători de comori (Treasure hunt), târg de meșteșuguri vii cu ateliere meșteșugărești și creative realizat în parteneriat cu Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, tururi ghidate cu participarea voluntarilor și cu sprijinul partenerului Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai”, precizează organizatorii.

Program detaliat:

Vineri 23 iunie

Pietonalul Liviu Rebreanu

09.00 – 15.00 Instalarea târgului meșteșugarilor

15.00 – 23.00 Târgul medieval/ renascentist organizat în parteneriat cu Asociația Produs în Bistrița-Năsăud

Ateliere meșteșugărești permanente: Pictură de heraldică medievală pe scuturi / Olărit cu meșterul Sorin Bucur la “Atelierele cu lut Bucur” / Jonglerii cu poi-uri / Pictură pe figurine de lut cu Izabela Bucur la “Atelierele cu lut Bucur” / Olărit cu Dan David (Ceramica David)

Animație medievală pe tot parcursul târgului: Păpușile uriașe ale Bistriței, muzicanți, domnițe, cavaleri, personaje pe catalige, bufoni, carusel din lemn, târgoveți, călugări…

15.00 – Ateliere meșteșugărești conduse de Sorin Tisa și Laurențiu Hofnar – producție de recuzită medievală pentru târgoveți

17.00 – Tururi ghidate, în parteneriat cu Europe Direct Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul Extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai – Vino să descoperi tainele Cetății Bistrița!

18.00 – Dansuri medievale cu grupul Nosa

18.30 – Spectacol de reconstituire istorică cu grupul Terra Ultrasilvana

21.00 – Recital de muzică medieval-renascentistă – grupul Bakchus (Cehia)

Biserica Evanghelică

20.00 Spectacol extraordinar de deschidere a festivalului: Salutul Gărzii Cetății Bistrița. Deschiderea oficială a Serbărilor Bistriței Medievale. Judele vremurilor de acum lasă Cetatea Bistriței în seama judelui istoric

Sâmbătă 24 iunie

Turnul Dogarilor

12.00 – 18.00 Ateliere de tir cu arcul – Rangers of the North

Pietonalul Liviu Rebreanu și Piața Centrală

10.00 – 23.00 Târgul medieval/ renascentist organizat în parteneriat cu Asociația Produs în Bistrița-Năsăud

11.00 – 18.00 Vânători de comori (Treasure hunt) – Vino să descoperi tainele cetății!

Animație medievală pe tot parcursul zilei: Păpușile uriașe ale Bistriței, muzicanți, domnițe, cavaleri, personaje pe catalige, bufoni, carusel din lemn, târgoveți, călugări…

Tabăra de reconstituire istorică – Cancelaria Voievodului Transilvaniei

Tabăra de reconstituire istorică – Străjerii Cetății Bistrița

Tabăra de reconstituire istorică – Grupul dereconstituire istorică Terra Ultrasilvana

Ateliere meșteșugărești permanente: Pictură de heraldică medievală pe scuturi / Olărit cu Dan David (Ceramica David) / Pictură pe figurine de lut cu Izabela Bucur la “Atelierele cu lut Bucur” / Jonglerii cu poi-uri / Olărit cu meșterul Sorin Bucur la “Atelierele cu lut Bucur”

10.00 – Cancelaria Voievodului Transilvaniei – prezentarea tehnicilor de scriere medievale – atelier pentru copii

10.15 – Dansuri medievale cu grupul Nosa

10.30 – Spectacol de reconstituire istorică – revigorarea Străjerilor Cetății Bistrița

Animație muzicală cu Peregrinii

11.00 – Teatru cu păpuși – Funny Art – Spectacolul “Păcală și Tândală”

11.30 – Spectacol de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana

12.00 – Ateliere de restaurare – Lada breslei păpușarilor, partea I

12.10 – Animație muzicală cu Peregrinii

15.00 – Tururi ghidate, în parteneriat cu Europe Direct Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul Extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai – Vino să descoperi tainele Cetății Bistrița!

15.00 – Ateliere de restaurare – Lada breslei păpușarilor, partea a II-a

15.10 – Dansuri medievale cu grupul Nosa

15.30 – Cancelaria Voievodului Transilvaniei – prezentarea tehnicilor de scriere medievale – atelier pentru avansați

15.30 – Teatru renascentist – Skepsis – Spectacolul “Pețitorii Miaorlinei”

16.00 – Spectacol de reconstituire istorică Străjerii Cetății Bistrița

16.30 – Animație muzicală cu Peregrinii

17.00 – Parada medievală

17.40 – Moment muzical cu Peregrinii

18.00 – Dansuri medievale cu grupul Nosa

18.20 – Spectacol de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana

18.40 – Teatru renascentist – Skepsis – Spectacolul “Arlecchino alege cartea”

19.00 – Recital Peregrinii

20.10 – Teatru renascentist – Skepsis – Spectacolul “Pantalone si nevoile sale”

20.30 – Dansuri medievale cu grupul Nosa

20.45 – Spectacol de reconstituire istorică – marele asediu al cetății. Participă toate grupurile de reconstituire istorică: Terra Ultrasilvana, Străjerii Cetății Bistrița, Cancelaria Voievodului Transilvaniei, Skepsis, Peregrinii, Nosa, animatori… Scenariu și povestitor – actorul Mihai Amarie.

21.15 – Recital Bakchus (Cehia)

22.30 – Spectacol de animație cu foc SiriuS

Duminică 25 iunie

Pietonalul Liviu Rebreanu

Târgul medieval/ renascentist organizat în parteneriat cu Asociația Produs în Bistrița-Năsăud

Animație medievală pe tot parcursul târgului: Păpușile uriașe ale Bistriței, muzicanți, domnițe, cavaleri, carusel din lemn, târgoveți, călugări…

12.10 – Animație muzicală cu Peregrinii

17.00 – Tururi ghidate, în parteneriat cu Europe Direct Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul Extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai – Vino să descoperi tainele Cetății Bistrița!

Ateliere meșteșugărești: Împletituri din papură cu Ileana Szilagyi / Elfiarmaroc – Confecționare podoabe cu însemne și simboluri medievale / Lada breslei păpușarilor, partea a III-a / Soldăței cu Sorin Tisa

Ateliere meșteșugărești permanente: Pictură de heraldică medievală pe scuturi / Jonglerii cu poi-uri / Olărit cu meșterul Sorin Bucur la “Atelierele cu lut Bucur” / Pictură pe figurine de lut cu Izabela Bucur la “Atelierele cu lut Bucur” / Olărit cu Dan David (Ceramica David).

Turnul Dogarilor

19.30 – Recital folk-blues Nightlosers, spectacol organizat de Palatul Culturii Bistrița (în caz de vreme ploioasă, concertul va avea loc pe scena festivalului, de pe Pietonalul Liviu Rebreanu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *