Sistem dedicat nevăzătorilor, la un oficiu poștal din Bistrița

Poșta Română a inaugurat vineri, în 46 de oficii poștale din toată țara, sistemul STEP HEAR dedicat nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere, cu ajutorul căruia aceste persoane vor putea să obțină cu ușurință informațiile necesare deplasării în interiorul oficiului și accesării serviciilor poștale, fără a avea nevoie de un însoțitor.

Sistemul STEP HEAR a fost implementat prima dată anul trecut, la un oficiu poștal din București, cu sprijinul Asociației Nevăzătorilor din România, acum fiind extins la nivelul întregii țări, inclusiv la un oficiu poștal din municipiul Bistrița:

Prin tehnologia implementată în cele 47 de oficii poștale, Poșta Română este una dintre puținele companii care oferă posibilitatea clienților cu deficiențe de vedere să beneficieze de facilitățile care oferă un grad crescut de independență privind accesul la serviciile poștale.

Mai exact, sistemul STEP HEAR constă într-o aplicație care se descarcă gratuit de pe AppStore și Google Play în telefonul mobil și care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalați în oficiul poștal, va comunica un mesaj audio pre-înregistrat care conține toate informațiile necesare deplasării și accesibilității clienților. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poștale, doar folosind această aplicație.

”Ne menținem angajamentul față de comunitatea noastră, așa cum am făcut timp de 162 de ani. De această dată, procesul de digitalizare al Poștei Române se concentrează pe oferirea beneficiilor către o categorie vulnerabilă, facilitându-le viața și contribuind la creșterea mobilității lor. Extinderea sistemului STEP HEAR la nivel național reprezintă unul dintre proiectele realizate prin intermediul structurii Responsabilitate Socială, prioritizând astfel accesibilitatea serviciilor noastre către toți cetățenii”, a subliniat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale „Poșta Română”.

”Începând de astăzi, Sistemul STEP HEAR este prezent la nivel național în 47 de oficii poștale, în fiecare municipiu reședință de județ, fiind o tehnologie de care vor benefecia câteva mii de oameni cu deficiențe de vedere. Poșta Română este, la ora actuală, singura instituție care a gândit această accesibilizare la un nivel atât de amplu. Îi suntem recunoscători și ne dorim ca și celelalte instituții să urmeze acest exemplu”, a declarat Tudorel Tupiluşi, președinte Asociația Nevăzătorilor din România.

Compania Națională ”Poșta Română” este operatorul naţional în domeniul serviciilor poştale, furnizor unic de serviciu universal în orice punct de pe teritoriul României şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) este organizația nonguvernamentală reprezentativă la nivel național care apără și promovează interesele persoanelor cu deficiență de vedere. Prin cele 33 de filiale ale sale, Asociația cuprinde peste 35.000 de membri (persoane cu handicap vizual grav, accentuat și mediu) de pe întreg teritoriul țării. Asociația Nevăzătorilor din România are statut de utilitate publică acordat de Guvernul României prin H.G. 1033/03.09.2008, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale ale deficienților de vedere. Este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și, implicit, a Forumului European al Dizabilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *