Sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, montate unor pacienți cu diabet din Bistrița-Năsăud

Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet beneficiază de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, montarea acestor dispozitive medicale fiind realizată la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. 

Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, dispozitivele au ajuns la Bistrița prin intermediul Programului Național de Diabet.

”Prin Programul Național de Diabet, în cadrul secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost montate la pacienți primele sisteme de monitorizare glicemică continuă. Felicitări dr. Paula AVRAM – medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, coordonator program”, a precizat Gabriel Lazany.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie).

În fiecare an, pe 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a diabetului zaharat ca problemă de sănătate publică.

România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulţi.