Slujire arhierească la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 10 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Năsăud”, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud – preotul Ioan Dâmbu, preoții parohiei Florin Rusu și Lucian Greabu și preotul pensionar Leon Pop.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură. Pornind de la versetul scripturistic „Așa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3, 16), ierarhul le-a spus credincioșilor prezenți că „mântuirea vine prin Cruce”.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul „Deisis” al bisericii parohiale, dirijat de George Cîrcu, cântărețul bisericii. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca a cântat mai multe pricesne.

În cadrul slujbei, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru elevii care luni, 11 septembrie, vor începe școala. La finalul Liturghiei, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor și tinerilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.

Pentru implicarea activă în viața și activitățile Bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat prefectului Județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

La slujbă au participat autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan și primarul orașului Năsăud – Dorin Nicolae Vlașin.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, cunoscută și sub denumirea de „Catedrala Ortodoxă din Năsăud”, a fost construită între anii 1880-1884.

În decursul timpului, sfântul lăcaș a fost restaurat de mai multe ori. Ultima mare intervenție a fost realizată între anii 1988-1993, prin înlocuirea acoperișului, realizarea tencuielii în terasit și refacerea picturii murale interioare. Biserica a fost resfințită la data de 23 mai 1993, de un sobor de ierarhi, în frunte cu vrednicii de pomenire Patriarhul Teoctist și Mitropolitul Bartolomeu Anania.

La începutul anului 2011, în Sfântul Altar au fost demarcate lucrări de renovare, acestea fiind binecuvântate la data de 10 iulie 2011 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,.

În prezent, parohia este păstorită de preotul paroh Florin Rusu, împreună cu preotul slujitor Lucian Greabu.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Iustin Mihai Sermeșan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!