Sorin Hangan: Aquabis a dat-o de gard cu masterplanul de apă și canal în municipiu. Este un eșec total

Viceprimarul Sorin Hangan consideră că masterplanul de apă și canal este un ”eșec total” în ceea ce privește municipiul Bistrița.

Am rămas foarte tare în urmă cu ceea ce înseamnă reabilitarea de rețele de apă și canalizare și extinderea lor. Acel masterplan mult trâmbițat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, de Aquabis, anunțat încă din 2019, este de fapt un eșec total. Nu sunt eu cel care judecă și stabilește de ce s-a întâmplat acest lucru, dar este un mare minus. Pe mine mă doare sufletul pentru treaba asta, pentru că avem și aceste lucrări pe axe, unde sunt rețele de zeci de ani. Pe anumite segmente am rezolvat noi problema, cât ne-au permis constrângerile financiare și procedurile, pentru că avem o unitate de timp în care trebuie să terminăm lucrările. Anumite segmente le-am rezolvat, dar altele nu am putut. Aquabis nu face nimic, Consiliul Județean la fel, dar noi trebuie să terminăm lucrările. Aquabis, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și ADI Apă-Canal au dat-o de gard cu acest masterplan de apă și canal, care, din punctul meu de vedere, este la fel de important ca și spitalul. Apa și canalizare înseamnă curățenie, sănătate, prevenție. Eu le-aș fi pus pe același palier. Acest segment de reabilitare de rețele și de extindere și modernizare a lor a fost lăsat deoparte și nu cred că se va mai întâmpla ceva din acest punct de vedere. Aquabis, Consiliul Județean și ADI Apă-Canal gestionează povestea asta. Pe Bistrița am rămas în aer. Din păcate, vom pierde acea finanțare de 47 de milioane de euro sau cât era prevăzut pe Bistrița. (…) Poate o vor folosi în altă parte sau vor acoperi povestea cu mărirea valorii lucrărilor datorită creșterii prețurilor, dar în orice caz eu am rămas cu un gust amar din acest punct de vedere. (…) Masterplanul trebuia să vină înainte axelor, lucru care nu s-a întâmplat și asta e. Suntem într-o situație delicată și încercăm să o rezolvăm. Segmentele pe care ne permite bugetul și procedurile le vom înlocui, dar în cazul celorlalte nu avem ce face, vom asfalta și Aquabis va fi responsabil. Nu avem ce face, nu putem să pierdem banii pentru că unii au tratat cu mare superficialitate acest subiect”, a spus viceprimarul Sorin Hangan într-o emisiune la AS-TV.

Contactat de Ziar de Bistrița, directorul Aquabis SA, Ion Șandru, a explicat că nu se pune problema ca municipiul Bistrița să piardă finanțarea pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din oraș. Ion Șandru afirmă că licitația pentru execuția lucrărilor este în plină desfășurare, ofertele urmând să fie deschise la data de 25 mai.

Domnul Hangan vorbește prostii. Nu se va pierde finanțarea. Nu este vorba despre pierdut banii. Am făcut licitație și nu s-a prezentat nimeni, dar acum s-a mărit valoarea investiției și s-a lansat din nou procedura de licitare. Până acum nu am avut voie să mărim valoarea investiției, trebuia să respectăm regulile, dar acum am mărit valoarea și săptămâna aceasta am reluat licitația. Sperăm că de această dată vom avea companii participante la licitație. Ofertele se vor deschide pe 25 mai”, a declarat Ion Șandru.

Mai mult, sursa citată susține că a transmis municipalității că poate continua lucrările pe axele de transport, inclusiv cu etapa de turnare a stratului de asfalt, pentru că s-a găsit varianta ca lucrările de înlocuire a conductelor să nu afecteze stratul nou de asfalt.

”Noi am transmis în scris Primăriei Bistrița că avem soluții pentru a înlocui conductele. De exemplu, de la blocul Lamă și până la Măgura se poate asfalta. Noi vom merge cu rețelele pe trotuar, pe spațiul verde, prin foraj, am găsit soluții. Stratul nou de asfalt nu va fi afectat”, a spus Ion Șandru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!