Stelian Dolha: Transparența va deveni cuvântul de ordine la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

Transparența va deveni cuvântul de ordine la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud începând din 27 septembrie 2020, spune candidatul Alianței PNL-USR-PLUS la președinția acestei instiuții, Stelian Dolha. (PE)

”Aceasta înseamnă că atât Consiliul Județean, cât și instituțiile și societățile subordonate, dar și ermeticele Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI-urile Turism, gaz-Apă -Canal-Deșeuri) dirijate până acum tot din umbră de președintele CJ vor scoate la vedere deciziile, activitatea, salarizarea, licitațiile și atribuirile. Din 27 septembrie REGULA în noul mandat Stelian Dolha va fi clară: totul este public și poate fi găsit, accesat, consultat, la un click distanță”, spune Stelian Dolha.

Potrivit candidatului, nicio procedură nu trebuie sa rămână în spatele ușilor închise.

Sunt bani publici, instituții publice, care trebuie să servească cetățeanul și nicidecum pe șefi, băieții lor de mingi sau pe alți privilegiați ai lor. Opacitatea, secretizarea în zona publică provoacă intrebari, ridică suspiciuni de aranjamente suspecte și chiar de corupție. Traseul fiecarui leuț din banul public va fi accesibil, fiecare concurs pentru posturi și funcții va fi transparent, de la inițiere până la finalizare, orice act administrativ va fi la îndemână, iar cele majore în consultare publică până la decizia care va ține cont de propunerile publice. Imaginati-vă doar, că dacă ar fi existat o procedură chiar și semitransparentă, concursul pentru postul de director general adjunct de la Aquabis, creat anul trecut cu dedicație pentru fratele președintelui Consiliului Județean, ar fi adus măcar în sala de examen 3-4 candidați cu competențe profesionale serioase în domeniu. Asta l-ar fi făcut ca înaintea concursului să stea măcar cu burta pe carte și nu în concedii exotice din care să descindă într-un așa-zis concurs în care să se întreacă de unul singur. Iar presiunea publică ar fi putut să-i facă să ezite pe cei din comisia de examen, chiar și aliați politici ai lui Radu Moldovan, să aleagă cu nonșalanță dintre specialiști pregătiți tocmai pe fratele fără niciun fel de competențe în domeniu, al președintelui”, a mai adăugat sursa citată. 

Stelian Dolha mai afirmă că ”dacă ar fi existat transparență, strategia județului Bistrița-Năsăud pe următorii ani, un document fundamental pentru dezvoltarea județului, nu ar fi fost încredințată, fără nicio procedură publică unuia dintre lăudătorii, chiar și cu doctorate, ai președintelui Moldovan, ci ar fi fost supusă unei proceduri publice în care să fie invitate să participe cu proiecte echipe de experți ale universităților de prestigiu. Dacă ar fi existat vreo umbră de transparență, președintii ADI-urilor, oameni cu salarii mari, începand de la GAZ până la Turism și Apă-Canal ar fi fost publice, iar angajarea acestor oameni ar fi urmat proceduri stricte. Reprezentanții în Consiliile de administrație și AGA ale companiilor și firmelor din subordinea Consiliului Județean ar fi fost probabil oameni cu expertiză și competențe dovedite, ceea ce ar fi făcut extrem de dificil să dovedești că purtatorul de servieta al presedintelui vreme de 8 ani e specialist în drumuri, iar doamna care-i duce cafeaua în fiecare dimineață are destulă expertiză în apă si canal ca să ia decizii pentru Aquabis, în timp ce aliatul politic migrat din PSD să conducă un partid anexă, e recompensat cu sefia consiliului de administrație al aceluiași Aquabis”.

În opinia candidatului PNL-USR-PLUS, ”asemenea practici fanariote de conducere a Consiliului Județean, în care un președinte de partid și de instituție publică îsi arogă puteri discreționare și conduce după bunul plac, în aplauzele plătite ale lăudatorilor angajați pentru asta, nu au ce căuta într-o lume a normalității. Haideți să punem la locul ei această clientelă, haideți să-i trimitem acasă pe cei care au virusat 8 ani de zile această instituție! Votul dumneavoastră, al fiecăruia, e decisiv! Să arătăm că și în Bistrița-Năsăud SE POATE!”

error: Content is protected !!