Sute de testări cu aparatele etilotest și drugtest, în weekend

În perioada 3 – 5 noiembrie, polițiștii din Bistrița-Năsăud au efectuat, în timpul unor acțiuni în trafic, sute de testări cu aparatele etilotest și drugtest, scopul acestor acțiuni fiind de a îi depista pe conducătorii auto care încalcă regulile de circulație și pun în pericol siguranța traficului rutier.

În intervalul menționat, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, au fost desfășurate acțiuni în sistem integrat, la care au participat polițiști de la mai multe structuri operative, jandarmi, polițiști locali și elevi aflați în practică la Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

În cadrul acțiunilor punctuale desfășurate, polițiștii au acționat în filtre, fiind oprite pentru verificări peste 500 de autovehicule, iar 436 de conducători auto au fost testați cu aparatele din dotare. Totodată, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat controale la trei agenți economici, iar pentru neregulile pe linie economică constatate, au fost aplicate 2 sancțiuni conform O.G. 28/1999, în cuantum de 10.000 de lei. Ca măsură complementară, a fost confiscată suma de 606 lei.

Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 400 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de peste 135.000 de lei. Dintre acestea, 20 au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, două conform O.U.G. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, celelalte fiind abateri de la regimul rutier. Ca măsuri complementare, polițiștii au reținut 33 de permise de conducere și au retras 21 de certificate de înmatriculare.

În timpul acțiunilor, oamenii legii au constatat și o serie de infracțiuni, fiind întocmite mai multe dosare penale:

  • În seara de 3 noiembrie, polițiștii Serviciului Rutier Bistrița-Năsăud s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Bănuit de comiterea faptei este un bărbat de 55 de ani, din Susenii Bârgăului care a fost oprit pentru control pe o stradă din Susenii Bârgăului, iar în urma testării etilotest, rezultatul a fost de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Serviciului Rutier, în cadrul unui dosar penal întocmitpentru infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
  • La data de 4 noiembrie, în jurul orei 02.00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au depistat, în flagrant delict, un conducător auto care se afla sub influența alcoolului. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, din Telciu, a fost oprit pentru control pe o stradă din Telciu, iar în urma testării etilotest, rezultatul a fost de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind ulterior condus la spital pentru determinarea alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • La data de 4 noiembrie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au depistat în trafic un bărbat de 53 de ani, din Teaca, în timp ce conducea un autoturism, deși consumase alcool. Autoturismul condus de acesta a fost oprit pentru control pe Drumul Județean 173, în localitatea Ocnița, iar rezultatul testării etilotest a fost 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind ulterior condus la spital, în vederea recoltării de mostre biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Cercetările în acest caz sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul  sub influenta alcoolului sau a altor substanțe. 
  • La data de 4 noiembrie, un conducător auto aflat în trafic a sesizat polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, prin S.N.U.A.U. 112, că în fața lui, între localitățile Salva-Coșbuc, circulă haotic un alt autoturism. Polițiștii au plecat în urmărirea lui, pe Drumul Național 17C, autoturismul în cauză fiind depistat și oprit pe o stradă din Telciu. La volan a fost identificat un bărbat de 54 de ani, din Năsăud care a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind de 0,60 mg/l alcool în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea determinării alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • În seara de 5  noiembrie, în jurul orei 23.40, polițiștii Biroului Rutier care desfășurau activități de monitorizare și control trafic au oprit pentru verificări un autoturism înmatriculat în județul Cluj care se deplasa pe strada Calea Moldovei, înspre Grănicerilor. La volan a fost identificat un bărbat de 59 de ani din Cluj-Napoca, iar în urma verificărilor efectuate, a reieșit că acesta are suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În urma celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
  • La data de 5 noiembrie, în jurul orei 01.20, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la producerea unui accident rutier fără victime, pe o stradă din orașul Sângeorz-Băi. La fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 34 de ani, din oraș, iar din primele verificări efectuate, au stabilit faptul că acesta, în timp ce conducea un autoturism ar fi acroșat și avariat un autoturism parcat în apropierea unui imobil. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind de 1,28 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii din Sângeorz-Băi continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

La acțiuni au participat polițiști de la Serviciul Rutier, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Serviciul de Ordine Publică, din cadrul  Poliției municipiului Bistrita, polițiilor orașelor Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi, cu toate secțiile de poliție rurală arondate.

Totodată, au fost angrenați jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud și efective din cadrul Poliției Locale a Municipiului Bistrița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!