Tabere pentru copiii români din afara ţării, în județele Bistrița-Năsăud și Neamț

FOTO: arhivă

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunţat că încep taberele pentru copiii români din afara ţării, după după doi ani de pauză, din cauza pandemiei. Taberele se vor desfășura în două locații, una dintre acestea fiind în județul Bistrița-Năsăud.

„Încep taberele pentru copiii români din afara ţării! După doi ani de pauză, din cauza pandemiei, reluăm acest program important. Am semnat, astăzi, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, conducătorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, şi Eduard Novak, ministrul Sportului, protocolul de colaborare pentru taberele ARC”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ministrul a mai precizat că 1.225 de elevi, studenţi, tineri şi profesori din Diaspora şi comunităţile istorice vor merge la munte în România, pentru unii dintre ei aceasta fiind singura ocazie „să afle lucruri despre ţara unde s-au născut şi au copilărit părinţii lor”.

Pentru ediţia din acest an, au fost alese taberele de agrement din Oglinzi, judeţul Neamţ, şi Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. Timp de şapte zile, grupurile de tineri şi cadre didactice vor dezvolta comunicarea în limba română, vor afla lucruri neştiute poate despre istoria României şi vor participa la excursii la obiectivele turistice din zonele respective. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pune la dispoziţie taberele şi asigura cheltuielile cu masa pentru toţi participanţii”, a mai transmis sursa citată.

Înscrierile pentru ediţia din acest an se încheie în 17 iunie şi se centralizează de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni pe adresa taberearc@dprp.gov.ro.

În ultimii 30 de ani, peste 26.000 de elevi, tineri, studenţi şi profesori au participat la taberele ARC.