Târgurile de animale din Bistrița-Năsăud, închise temporar datorită focarelor de pestă porcină apărute în mai multe județe din țară

În cadrul unei ședințe a Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud s-a stabilit că târgurile de animale autorizate din județ (care se desfășoară în orașele Beclean și Năsăud, dar și în localitățile Șieu și Ilva Mare) vor fi închise temporar, după ce în mai multe județe din țară au apărut focare de pestă porcină africană.

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit în contextul evoluţiei pestei porcine africane pe teritoriul judeţelor Satu-Mare, Tulcea, Brăila, Constanţa, Bihor, aprobând câteva măsuri pentru o posibilă intervenţie în focarele de PPA.

Potrivit unui comunicat al Institiției Prefectului Bistrița-Năsăud, în acest context, una dintre măsuri vizează suspendarea activităţii târgurilor de animale autorizate privind vânzarea /cumpărarea animalelelor vii, până la noi dispoziţii.

De asemenea, pe lângă măsura suspendării activităţii din cele patru târguri de animale, s-a mai dispus și constituirea unui grup local de experţi în vânat şi vânătoare, care va fi alcătuit din specialişti în vânătoare de la nivelul judeţului şi din experţi tehnici din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud. Aceștia vor prezenta în CLCB  particularităţile specifice judeţului Bistriţa-Năsăud privind strategia de prevenire/combatere a pestei porcine africane la mistreţi.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

error: Content is protected !!