Tarifele la apă şi canalizare vor fi indexate cu 6,72%

Tarifele la apă şi canalizare în județul Bistrița-Năsăud vor fi indexate cu 6,72%, a anunțat luni directorul companiei Aquabis SA, Ion Șandru.

Într-o conferință de presă susținută cu prilejul semnării contractului pentru execuția lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bistrița, directorul Aquabis SA a fost întrebat dacă în anul 2024 vor mai exista majorări ale tarifelor la apă și canalizare.

”Aveam pentru anul 2024 creșteri în termen real de 15% la apă și de 20% la canal, dar s-a refăcut partea de politică tarifară și cea de analiză financiară pentru că, în urmă cu doi ani, când a crescut foarte mult prețul energiei electrice, s-a operat o modificare de tarif. Firma de consultanță a refăcut analiza financiară pentru a vedea dacă până la finalizarea Master Planului de apă și canalizare avem posibilitatea de a funcționa și de a returna împrumuturile. Astfel, în urma analizei, creşterea în 2024 la apă este zero, iar la canal tot zero, în schimb, trebuie să aplicăm inflaţia. Ne obligă legea. (…) Așadar, în 2024, se va aplica doar rata inflaţiei care a fost stabilită la 6,72%, cât a fost prognozată de Guvern“, a răspuns Ion Șandru.

Întrebat de când ar putea intra în vigoare noile tarife, Ion Șandru a precizat: ”Dacă se rezolvă toate documentele şi apucăm să anunţăm populaţia, respectând regulile, va fi cu 1 martie, dacă nu, cu 1 aprilie”, a explicat directorul Ion Şandru.

În prezent, abonații Aquabis plătesc 7,99 lei/mc pentru apa potabilă și 6,71 lei/mc pentru serviciile de canalizare-epurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *