Testări glicemice gratuite la Policlinica Bistrița, în perioada 13 – 16 noiembrie

Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, marcată anual în data de 14 noiembrie, la Policlinica Bistrița se va desfășura o campanie de informare nutrițională și screening prin testări glicemice gratuite.

Potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, campania se va derula în perioada 13-16 noiembrie, testările gratuite urmând să se realizeze la camera 2, parter, între orele 08:00-12:00.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc) sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie ce permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

Potrivit statisticilor, la nivel mondial suferă de această boală peste 530 de milioane de adulți (1 din 10) și se estimează că numărul va crește la 643 milioane până în 2030 și peste 700 milioane în 2045.

Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile acestuia, orice persoană trebuie:

  • să atingă și să mențină greutatea corporală normală;
  • să fie activă fizic – cel puțin 30 de minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor;
  • să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahar și grăsimilor saturate;
  • să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Ziua Mondială a Diabetului este una dintre cele mai mari campanii de conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. Lansată în 1991 de către Federația Internațională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Ziua Mondială a Diabetului urmărește promovarea importanței unei acţiuni coordonate şi concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!